– Under de tolv år jag jobbat i branschen har jag bara träffat en tjej till som kör kran, säger Irene Winge. Foto: Hans Larsson / TT Arkiv

Irene – kranföraren som vill lyfta in fler kvinnor på bygget

Publicerad

Den manliga dominansen är nästan total inom byggsektorn. På de skånska byggena är endast två procent av personalen kvinnor. Kranföraren Irene gör vad hon kan för att lyfta siffran.

För Irene Winge var yrkesvalet givet. Kanske för att hon växte upp som ensam tjej bland byggintresserade bröder.

– Alla kan. Lika mycket och på lika villkor. I min familj var den synen en självklarhet, berättar hon.

Hon är en av tre kvinnor på sin nuvarande arbetsplats, bygget i Västra hamnen där Malmös nya polisutbildning ska få sin hemvist. Befattningen kranförare gör henne troligen än mer unik.

– Under de tolv år jag jobbat i branschen har jag bara träffat en tjej till som kör kran, konstaterar Irene.

”Mycket killsnack på byggprogrammen”

Hon älskar sitt jobb och är aktiv i nystartade nätverket ”Näta” för kvinnor inom Byggnadsanställdas förbund. Ett av målen är att försöka locka fler unga tjejer till branschen.

– Vi förlorar många redan på gymnasienivå. Det är en tuff attityd med mycket killsnack på byggprogrammen. När unga tjejer möts av det väljer många att hoppa av. Det är inte okej, där finns en stor utmaning, säger Irene Winge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer