Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatt krångel med vaccinbokningen i Skåne Foto: TT

Krångel med vaccinbokningen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen och onsdagen har det varit stora problem att kunna boka tider på nätet för covidvaccinering. Nu felsöker Region Skåne vad det har berott på, för om några månader kommer ännu fler vilja boka samtidigt. På onsdagseftermiddagen uppgav presstjänsten att bokningsproblemen ska vara lösta.

– Det är någonting med kopplingen till vårt journalsystem som inte fungerar, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Många som efter påsk försökte att boka tid för vaccination via 1177.se stötte på patrull. Det gick helt enkelt inte att boka en tid.

Har kapaciteten varit för låg?

– Just nu fokuserar vi på att lösa problemet men sedan måste vi hitta orsaken till varför detta har hänt, säger Maria Landgren.

Vuxna under 60 år beräknas ha fått första dos i juli

Ju längre fram i vår vi kommer, desto större grupper av skåningar kommer att belasta bokningssystemet. Planen just nu är gruppen 65-69 åringar ska kunna få sin första vaccindos i april, men den stora gruppen 18-59 åringar, också kallad Fas 4, beräknas ha fått sin första dos i månadsskiftet juli-augusti.

– Fas 4 är en väldigt stor grupp och de ska också använda sig av 1177.se, så vi får titta noga på bokningssystemet så att detta inte händer igen, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Vid 15-tiden på onsdagen meddelade Region Skånes presstjänst först att problemen med tidsbokningen kvarstod, men kort därefter gavs beskedet att problemet var löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer