Kräver tillbaka fackavgift

Uppdaterad
Publicerad

Kan man få skadestånd om man tvingas betala avgift till facket – trots att man inte är medlem? Den frågan fick Helsingborgs tingsrätt ta ställning till i en unik rättegång på torsdagen.

Sex trädgårdsanläggare från Nordvästskåne kräver Kommunal på mellan 8 000 och 18 000 kronor. Anledningen är att de betalat en så kallad granskningsavgift till Kommunal – en avgift som togs ut till och med 2007 för att facket skulle kontrollera att de anställda fick rätt lön.

Problemet är bara att de sex trädgårdsanläggarna valt att stå utanför facket.

– Det känns inte bra. Vi har betalat 1,5 procent procent på vår bruttolön i flera år, säger Peter Nilsson.

EU-rätten

Redan 2006 bestämde sig ett 20-tal trädgårdsanläggare i Nordvästskåne för att kräva Kommunal på pengar. Nu – sju år senare – inleddes en så kallad mellandom i Helsingborg.

Centrum för rättvisa, som företräder trädgårdsanläggarna, tänkter använda sig av EU-rätten. Enligt organisationen kan Europakonventionen utvidgas, så att man inte bara ska kunna ställa krav på stater utan även enskilda organisationer.

– Det finns det flera rättsfall som styrker, säger Sebastian Scheiman, jurist på Centrum för rättvisa.

Facket tillbakavisar

Detta tillbakavisas av Stellan Gärde på LO TCO:s rättsskydd som företräder Kommunal i frågan.

– Det finns inget stöd för att Europakonventionen kan tillämpas mellan privata parter, säger Stellan Gärde.

Förutom återkravet av pengar vill trädgårdsanläggarna ha varsitt skadestånd på 50 000 kronor delat mellan facket och Skogs- och Lantarbetsgivarna, eftersom arbetsgivaren gjort avdraget på lönen.

Peter Nilsson har gott hopp om att få pengarna.

– Vi tror ju stenhårt på detta. Det är därför vi fortsätter driva det, och det har ju tagit många år men vi kör vidare, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.