Sprängmedel, vapen och skjutningar. Klienter som placerats av socialtjänsten i stödboendets lägenheter har i flera fall fortsatt med grov brottslighet. Foto: Polisens förundersökningar

Skottlossning, hot och knark – de kunde fortsätta med brott trots hårda krav

Uppdaterad
Publicerad

Ingen narkotika. Ingen kriminalitet. Det är kraven som ställs när gängkriminella ska få stödboende och hjälp att lämna sitt kriminella liv och sedan slussas ut i samhället. Men vår granskning visar att det inte ser ut så i verkligheten.

SVT Nyheter Skåne har berättat hur Malmö stad, utan upphandling, köpt platser på stödboenden för miljonbelopp från ett företag för att få kriminella att sluta med droger och brott. Istället blev det en bas för ett kriminellt gäng

En del av verksamheten har handlat om att få unga att lämna sin kriminella bana – och här har unga män från ett nätverk i Malmö placerats. 

Det är socialtjänsten, via sociala insatsgruppen, som bedömer vilket typ av stöd personen behöver. Det handlar om boende, ekonomi och sysselsättning. “Ingen kriminalitet, nykterhet och drogfrihet” står det i avtalen som företaget och socialtjänsten skriver under vid en placering. 

Men flera klienter fortsätter sin kriminalitet utan att det får konsekvenser. I vår granskning hittar vi flera exempel.

Dödshotade sina grannar

En känd kriminell från nätverket placeras i en av stödboendets lägenheter i Bunkeflostrand. En höstdag bråkar han med sin flickvän. En granne hör skrik från lägenheten och går dit för att avbryta.  

Då attackerar den kriminelle mannen sin granne - han hotar honom och tar stryptag. Grannen flyr till sin bostad och den rasande mannen följer efter.  

Senare berättar grannfamiljen för polisen om händelsen:  

“Mannen vandaliserade hela vår balkong, skrek, slog på ytterdörren och fönstren. Vår ettåring skrek och kräktes och vår sexåring skrek och grät. Vår dotter på sex år hade mycket ont i magen och fick migrän ett par dagar. Hon ville absolut inte åka hem”.  

Mannen dödshotar ytterligare tre grannar. Det är inte första gången han bryter mot reglerna.  

Under placeringstiden åker han fast flera gånger för att han kör narkotikapåverkad och utan körkort. Vid en husrannsakan hittas cannabis i stödboendet.   

Efter hoten mot grannarna flyttas mannen inom stödboendet. Han hamnar så småningom i deras femrummare i centrala Malmö. Där bor han tills han skjuts till döds i mars förra året. 

Fingeravtrycken hittades på pistol

Bilden på de fyra kompisarna ovan tas en eftermiddag i juli 2017 i femrummaren i centrala Malmö. Det är några timmar efter att en småbarnspappa skjutits med flera skott utanför ett gatukök på Rosengård.  

Den här sommaren bor alla fyra på bilden hos företaget. 

Två av dem bor i femrummaren tillsammans, placerade där av socialtjänsten. När de bor där eskalerar deras kriminalitet. Polisen gör orosanmälningar om att de ser den ena killen tillsammans med, vad de beskriver som, ”livsstilskriminella med stort våldskapital”.

Hans fingeravtryck hittas på en pistol efter att polisen larmats om en skottlossning på Rosengård i Malmö, han missbrukar narkotika och han ertappas med att ha förvarat stora mängder cannabis och 780 kapslar tramadol. 

Han skickas senare till ett behandlingshem på Gotland. Dit kommer en av stödboendets anställda på sin fritid. Hon har då med sig killens flickvän och de hämtar honom på behandlingshemmet för att bo på hotell. Tillsammans turistar de på Gotland och besöker Fårö. 

Det här får socialtjänsten att reagera, berättar flera källor. Enligt den anställda själv ska en socialsekreterare ha kontaktat henne under resan och varit starkt kritisk till den. 

– Jag fick sms från socialsekreteraren om hur jag kunde göra detta när han inte var mottaglig för behandlingen, säger hon. 

Företaget ordnar också en skidresa till Sälen för kompisgänget.

Förvarade sprängmedel i boendet

Killen som är inringad på bilden ovan berättade vi om i första delen av vår granskning. Polisen hittar sprängmedel i hans rum, men han blir av med boendet först när han häktas åtta månader senare. Då grips han hemma hos en av de andra killarna på bilden – som också bor hos stödboendet, men i en annan lägenhet. 

Hade sms om knarkaffärer i telefonen

Han beskrivs som tongivande i Malmös kriminella värld av polisen. Redan när han är 17 år, och döms för inblandning i sprängdådet mot fastighetsbolaget Victoria park på Rosengård, säger socialtjänsten att man har tömt ut de möjligheter som finns för att få honom att sluta begå brott. När han bor hos stödboendet döms han flera gånger för grov olovlig körning och i hans telefon hittar polisen sms om knarkaffärer.

När han kommer till anstalten för att avtjäna ett kortare fängelsestraff har han både kokain och tramadol i blodet.  

Mannen bor fortfarande kvar i stödboendet. En anställd i verksamheten beskriver att det går bra för honom, men frivården bedömer risken för att han återfaller i brottslighet som hög. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne kopplas han till grova brott som inträffat i Malmö under de senaste månaderna.

Sköt småbarnspappa för en skuld

Killen på bilden ovan döms för mordförsök till fem års fängelse för skjutningen utanför gatuköket på Rosengård. Offret var hans kusin och motivet en pengaskuld inom släkten. Två månader tidigare hade han placerats i boendet. Kort därefter beskjuts en lägenhet på Rosengård. På hylsorna hittas hans dna. Han blir också under sin tid i stödboendet stoppad för grov olovlig körning, drograttfylleri och innehav av narkotika och han berättar att han använder tramadol och cannabis varje dag.

Under rättegången om skjutningen på Rosengård blir hans två kompisar, som vi berättat om ovan, misstänkta för att ha försökt få offret att ta tillbaka sitt vittnesmål. Båda frias senare från övergrepp i rättssak, sedan offret för skjutningen hänvisar till att han har familj och barn och därför inte kan återberätta det han tidigare sagt till polisen i rättssalen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet