Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har under många år fått jobba med klimatanpassning, annars svämmar vi över, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson (M). Foto: SVT / Kristanstad kommun

Kristianstad näst bästa klimatkommun

Uppdaterad
Publicerad
För fjärde gången har kommunernas klimatanpassningsarbete kartlagts. Uppsala är den kommun som är bäst på klimatanpassning i Sverige följt av Kristianstad och Sundsvall på delad andraplats.

Kristianstad brottas med översvämningsrisker eftersom kommunen ligger under havsnivån och har Helgeå rinnandes genom staden.

– Vi har under många år fått jobba med klimatanpassning, annars svämmar vi över, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson (M).

Kartläggningen har gjorts av IVL Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring. Enligt rapporten har många kommuner i landet inte någon plan för klimatrelaterade risker.

Klimatrelaterade skador

Hälften av de 208 kommuner som svarat på en enkätundersökning uppger att de kartlagt olika klimatanpassningsåtgärder och knappt fyra av tio kommuner svarar att de tagit fram, eller håller på att ta fram, en handlingsplan för genomförande av anpassningsåtgärder.

Redan i dag inträffar många klimatrelaterade skador och enligt Svensk försäkring har kommunerna en nyckelroll i klimatanpassningsarbetet.

– Undersökningen visar tydligt att alla kommuner behöver kartlägga och genomföra klimatåtgärder för att minska sin sårbarhet, säger Anna Rudérus på Svensk försäkring i ett pressmeddelande.

Se i klippet ovan hur kommunstyrelsens ordförande i Kristanstad, Peter Johansson (M), resonerar kring Kristianstads arbete med klimatanpassningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer