Foto: Fredrik Sandberg/TT/Per Larsson

Hård kritik mot corona-appen: ”Vet inte var uppgifterna hamnar”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitets nya corona-app får hård kritik för hur den hanterar känsliga personuppgifter.

– Det är inte universitetet utan ett brittiskt bolag som samlar in informationen och det är omöjligt att veta var den hamnar, säger Marcin de Kaminski, programchef på organisationen Civil rights defenders.

Han arbetar med frågor som rör digital säkerhet och mänskliga rättigheter och han menar att det inte är tydligt hur informationen som samlas in kommer att användas.

– Det rör sig om känsliga uppgifter om hur vi mår och det kan vara ett intrång i den personliga integriteten även om det är för ett gott syfte, säger han.

Appen Covid Symptom Tracker används för att samla in information om hur covid-19 sprids i Sverige genom att användare bland annat berättar om eventuella symptom. Den är fri att ladda ner för alla som vill.

Var hamnar datan?

Medicinska fakulteten vid Lunds universitet har varit med och tagit fram den svenska versionen av appen. De har de senaste dagarna fått många frågor om just integriteten och vilken typ av data som samlas in och var den hamnar.

– Man kan vara helt säker på att den informationen man delar med sig av bara kommer att användas till forskning som har med covid-19 att göra, säger Maria Gomez, professor i fysiologi.

Tydligare villkor

Hon säger att det pågår ett arbete med att förtydliga användarvillkoren för att de som laddar ner appen ska kunna känna sig trygga med att inga personliga uppgifter sprids.

– Uppgifterna är helt anonyma och det enda vi vet är de två första siffrorna i postnumret, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.