Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kritik mot sjukhus efter patientdöd

Publicerad

I februari 2016 sökte en 90-årig man vård vid akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Lund, efter att ha fallit och bland annat slagit i huvudet, skriver Sydsvenskan.

Vårdpersonalen trodde även att mannen drabbats av lunginflammation och beslut togs om förflyttning till vårdavdelning. Men där fanns ingen plats och han blev i stället liggande i korridoren på akuten i elva timmar.

Vårdpersonalen vände på mannen en gång. Utöver det fick han varken mat eller dryck eller någon annan vård.

Mannen flyttades till Centralsjukhuset i Kristianstad, där han avled dagen därpå efter ett hjärtstopp.

Mannens barn anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som konstaterar att SUS i Lund inte levt upp till hälso- och sjukvårdslagen och att bristen på vårdplatser utgör ett hot mot patientsäkerheten.

Ivo konstaterade dessutom att vårdgivaren brustit i att planera, leda och kontrollera verksamheten och att dokumentationen varit undermålig. Omvårdnaden var även undermålig och det fanns även brister i uppföljningen av patientens provsvar, enligt Sydsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer