Krögaren är kritisk till att livsmedelskontrollanterna är alldeles för petiga. Foto: SVT Design

Kritiserad krögare: “Inspektörerna är för petiga”

Publicerad

Miljöinspektörerna var för petiga. Det menar en av krögarna som fick kritik från miljöförvaltningen förra året.

Det var en för hård inspektionsrapport, tycker krögaren som är anonym.

Han har idag lämnat restaurangbranschen men har varit i den sedan 1990-talet. För SVT berättar han att han aldrig varit med om en liknande inspektion som den som gjordes i hans restaurang förra året.

– Jag har varit i branschen i sedan 1991. Jag har aldrig varit med om att inspektörerna kommer och sätter sig på knä under bardisken med en ficklampa, säger han.

Råttspillning i källaren

Han menar att inspektörerna gick igenom restaurangen alldeles för grundligt.

Miljöförvaltningens Arvid Nordland vill inte bemöta kritiken från krögaren utan svarar endast på mail:

”Att kontrollera hur det ser ut under bardisken kan exempelvis vid en kontroll som inriktar sig mot skadedjur vara ytterst relevant, då det är ett utrymme som kan vara svårt att rengöra och därför kan visa eventuella spår av råttor eller andra skadedjur.”

Rapporten mot restaurangen pekade framförallt på brister i rengöring och att det fanns spår av gammal råttspillning i ett källarrum.

Hade du själv hade tyckt att det var okej att besöka restaurangen i det skicket?

– Alla livsmedel ska vara rätt och skötas på rätt sätt, och det är jag noga med. Men om det är sen är stökigt i ett källarförråd som egentligen är stängt, det tycker jag är mindre viktigt, svarar krögaren.

Hotades med vite på 10 000 kronor

Miljöförvaltningen hotade också med vite om de inte städade ordentligt. Det handlade om 10 000 kronor i vite varje gång inspektörerna hittade brister.

– Vi fixade till det som de sa att vi skulle göra. Om vi hade behövt betala vitet hade det påverkat så in i helvete, säger krögaren.

”Om verksamheten hade synpunkter i detta enskilda fall är vi tacksamma om vi fått reda på det för att kunna förklara vår bedömning av bristerna.” , skriver Arvid Nordland i mailet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer