Kronprinsessparet träffade personal på SUS: ”Rörande”

Publicerad

Under fredagen besökte kronprinsessparet Malmö för att lära sig mer om Skånes pandemihantering. På SUS i Malmö träffade de vårdpersonal som berättade om sitt arbete sedan utbrottet.

SVT Nyheter Skåne träffade kronprinsessparet på en vårdavdelning på SUS i Malmö. Där pratade de med personalen som berättade om lärdomar, framgångar och svårigheter under pandemin.

– Man får träffa personalen som varit hands on och varit med om så många saker som förstås varit traumatiskt för alla inblandade. Man blir imponerad och känner sådan tacksamhet att vi har en sån fantastisk personal på våra sjukhus. Jag tycker det är rörande att komma hit och det är så viktigt att vi visar uppskattning, säger prins Daniel.

Samtal om pendlare

Men pandemin har inneburit utmaningar för betydligt fler verksamheter än den ansträngda vården.

– Vi har givetvis tittat på sjukvård men även näringsliv, kultur och utbildning. Det som är vårt samhälle, säger kronprinsessan Victoria.

Ni har gjort många stopp längs vägen. Är det något som sticker ut med Skånebesöket?

– Det vi haft här är ett samtal om hela regionen och relationen till Danmark och gränsen. Det har varit viktigt att förstå hur man påverkats. Allt från hur det har varit för pendlare till hur länsstyrelsen har hanterat frågorna, säger kronprinsessan.

Många stopp

Innan besöket på SUS träffade paret bland annat gränspendlare på Länsresidenset och under eftermiddagen väntade besök på Moderna Museet, covidprovtagningen i Kryddgården, MFF:s fotbolls- och idrottsakademi samt en avslutande andakt i S:t Petri kyrka.

Se kronprinsessparets besök på SUS i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.