”Om ingen reagerar när ett så stort företag begår så stora fel, så kan de ju fortsätta missköta sig”, säger föräldern Fredrik Bülow. Foto: TT/Privat

Oroliga föräldrar ställer in långresa med Bergkvarabuss

Uppdaterad
Publicerad

Oroliga föräldrar till musikskoleelever i Lund stoppar en bussresa till Nederländerna med bussbolaget Bergkvarabuss. Efter förra helgens olycka har skolan nu hittat ett annat bolag som kan köra.

Det var under onsdagen som rektorn för kulturskolan i samråd med föräldraföreningen bestämde sig för att bryta avtalet med Bergkvarabuss om den kommande helgens resa.

– Ett par stycken föräldrar har hört av sig. Hur stor oron är generellt bland föräldrarna vet jag inte, säger Håkan Carlsson, rektor för kulturskolan.

Kommenterar inte avtalet

Det var efter Sydsvenskans rapportering om arbetsvillkoren för bolagets anställda och bussarnas underhåll samt, förstås, dödsolyckan i Härjedalen och rapporteringen efter den, som föräldrar började höra av sig och fråga vilket bolag som skulle köra under resan till Nederländerna.

En av föräldrarna är Fredrik Bülow vars son spelar klarinett och skulle med på resan.

– Om ingen reagerar när ett så stort företag begår så stora fel, så kan de ju fortsätta missköta sig. Jag tror alla hade mått dåligt tills barnen var hemma och inget hade hänt, säger han.

På Bergkvarabuss vill man inte kommentera just det brutna avtalet i Lund.

– Naturligtvis kan man förstå att de reagerar. Det enda vi kan göra nu är att fortsätta jobba stenhårt med vår driftssäkerhet, säger pressansvarig och marknadschef på företaget, Simon Sandberg.

Förlorar pengar

En långresa med chaufför som den planerade till Holland kostar i storleksordningen 50.000 till 60.000 kronor. Det brutna avtalet innebär förstås en kostnad för kulturskolan.

– Men vi kan inte vara med om en situation där det finns en risk för elevernas säkerhet, säger Håkan Carlsson.  

Det var i februari som kulturskolans föräldraförenings styrelse fattade beslut om upphandling med Bergkvarabuss. Om de även i framtiden kommer att välja bort Bergkvarabuss är osäkert.

– Vi åkte med Bergkvara till Berlin förra året och var jättenöjda. Hur det blir framöver vet jag inte, säger föräldraföreningens ordförande Peter Risberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet