Foto: TT/Linda Ekström SVT

Kungen och statsministern invigde Max IV

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex års bygge står forskningsanläggningen Max IV klar utanför Lund.

Kung Carl XVI Gustaf och statminister Stefan Löfven, förrättade själva invigningen genom att symboliskt stänga dörren till hallen. Innan dess hade kungen i sitt tal gränslösheten i projektet.

– De globala utmaningarna kräver samarbete över gränserna, sa han. Därför är det uppmuntande att anläggningen tilldrar sig intresse från hela världen.

Och de 500 gästerna som hade tagit sig till Brunnshög var av många olika nationaliteter. Något som regionrådet Henrik Fritzon (S) inte försummade att uppmärksamma i sitt tal vid det inledande minglet.

– I dag öppnar en av världens ledande anläggningar för materialforskning här i Skåne. Vår ambition är att Europas mest innovativa region, sa han.

Prestigeanläggning för Sverige

Det handlar om Sveriges största enskilda forskningssatsning i modern tid, en prestigeanläggning för Sverige. Hit ska forskare från hela världen lockas för att utföra sina synkrotonljusexperiment.

Men även dagen kantades av hyllningstal har projektet inte varit okontroversiellt. Framförallt har kritiken handlat om kostnaden. Fullt utbyggd kommer Max IV att ha kostat sex miljarder kronor. Det är till skillnad från grannbygget ESS i huvudsak svenskfinasierat, och många har ifrågasatt om pengarna inte hade kunna komma till större nytta för svensk forskning.

Bygget startade 2010 och redan för ett år sedan överlämnades nycklarna av byggherren. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått med att färidgställa accelaratorn och anläggningens instrument. Och fortfarande återstår tester och justeringar. Först i oktober väntas de första skarpa experimenten kunna utföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.