Afaf Al Hassan är deltagare på kursen. Foto: Sofia Ekhem

Högt söktryck på snabbkursen för läkare – ”Vill tillvarata kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många nyanlända läkare i Sverige, men vägen till att börja jobba kan vara lång. Region Skåne har i samarbete med Arbetsförmedlingen och Lunds universitet startat en kurs inför Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare – och söktrycket har varit högt.

På femton veckor repeteras läkarprogrammets fem år, för att snabba på vägen mot en svensk läkarlegetimation.

En av kursdeltagarna är Afaf Al Hassan som jobbade som allmänläkare i Syrien. Hon har varit i Sverige i ett och ett halvt år och har nu klarat svenska 3, vilket är kravet för att få gå kursen.

– För oss som kommer från Syrien är det ett nytt system och nytt språk. Det är inte lätt, men vi kämpar i alla fall, säger Afaf Al Hassan.

Söktrycket var högt med 90 sökande läkare till kursens 20 platser. Kursen är ett samarbete mellan Lunds universitet, Arbetsförmedlingen och Region Skåne.

– Vi vill tillvarata den kompetensen som kommer till Sverige, i det här fallet är det ju många asylsökande. Vår politiska ledning beslutade sig ganska tidigt att underlätta vägen till svensk legitimation, så att de kan börja jobba hos oss i Region Skåne som legitimerad personal, säger Maria Lindborg, HR-strateg Region Skåne.

Repeteras i omvänd ordning

Upplägget går ut på att deltagarna repeterar sina teoretiska och medicinska kunskaper genom att sammanfatta läkarprogrammet bakifrån, alltså att de börjar med termin elva och avslutar med de pre-kliniska delarna.

För många deltagare var det längesedan de pluggade. De flesta deltagarna är från Syrien, men även från Ukraina, Colombia och Ryssland. I sina hemländer var någon överläkare, någon barnmorska och någon kirurg.

För att få sin svenska legitimation behöver de klara Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare, för att sedan gå vidare till praktiskt prov och tjänstgöring.

Undervisar enligt case

På kursen har man valt att undervisa enligt case, alltså att utifrån fiktiva patientärenden diskutera och komma fram till diagnos och lämplig behandling.

– På det här sättet får man leta upp det man behöver repetera. För det ska vi inte glömma, det här är ju läkare, de har ju kunskaperna någonstans, säger Maria Lindborg.

Afaf Al Hassan jobbade med UNHCR i ett flyktingläger i Libanon innan hon kom till Sverige.

– Jag har sett hur många flyktingar mår, så jag vill bli medlem i Läkare utan gränser för att hjälpa flyktingar i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.