Ny certifiering ska rensa usla villkor ur grönsaksdisken

Uppdaterad
Publicerad

Lång arbetstid, dåliga lönevillkor och eländiga bostäder. Branschen vill komma åt problemen på odlingar och i trädgårdsnäringen.

Efter sommaren lanseras den nya certifieringen IP Arbetsvillkor.

Syftet med certifieringen är att tydliggöra vilka krav som ställs på arbetsgivare inom trädgårdsnäringen. Satsningen är ett försök att hjälpa odlarna att följa regelverket och rensa branschen inifrån på oseriösa aktörer.

– Inom näringen är det många säsongsanställda, men det är också arbetskraft som kommer från Sverige, EU och länder utanför EU. Det är mycket att hålla ordning på. Syftet är att skapa ett hållfast system så att man kan göra rätt, säger Britt Rahm, vd på Sigill kvalitetssystem.

Revisorer åker på besök

Arbetstid, lönevillkor och boendeförhållanden är några av viktigaste punkterna som kommer att kontrolleras. Revisorer kommer att besöka producenter som vill certifiera sig för att undersöka huruvida kraven följs.

SVT Nyheter Skåne har besökt gården Ellenholm & Vadensjö i Asmundtorp, ett av de företag som varit involverade i arbetet. I höst blir gården en av de första producenterna som kontrolleras.

– Vi har känt att vi behöver ett hjälpmedel för vilka regler som gäller, hur ska man förhålla sig till lagstiftningen så att man gör rätt. Nu har vi chansen att göra det på ett samlat och bra sätt, säger Lars Wall Persson, delägare.

Fackförbund, arbetsgivarorganisation, SLU och handeln har också varit involverade i arbetet. De ser det som ett steg i rätt riktning att undvika att arbetskraft utnyttjas.

Konsumenter ska kunna välja bort

– Om handeln är noga med att endast köpa varor från certifierade producenter, då har vi en chans att sanera vår egen bransch, säger Lars Wall Persson.

Peter Lundqvist, professor i arbetsvetenskap på SLU, tror att den nya certifieringen för goda arbetsvillkor kan leda till en större medvetenhet:

– Konsumenten kan kanske göra bättre val och inte minst inköparna på stora butikskedjor kan välja produkter som har producerats på företag med goda arbetsförhållanden.

Konsumenterna ska via internet kunna se vilka företag som har certifierats. Från och med årsskiftet har företagen möjlighet att certifiera sig mot IP Arbetsvillkor.

– Det som är unikt med certifieringen är att man betraktar arbetskraft som alla som jobbar inom företaget även om man inte är anställd direkt där. Den tar höjd för inhyrd personal. Det är unikt och väldigt bra, säger Britt Rahm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.