Foto: Tycho Brahe-observatoriet

Rymdobservation: Kvasar sedd från Oxie

Uppdaterad
Publicerad

En häftig explosion i universum har observerats från Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. En så kallad kvasar, kallad CTA 102, har plötsligt flammat upp i stjärnbilden Pegasus och kunnat observeras från jorden.

En kvasar är i princip ett stort svart hål i vilket det faller in materia. Den infallande materian blir så upphettad att den skickar ut en enorm energiutveckling i rymden och det är den energin som kan observeras som ett ljus i stjärnbilden Pegasus.

– Man kan inte se den med blotta ögat. Det som gör det speciellt är att det här är en enorm energiutveckling som började för åtta miljarder år sedan. Kvasarer är urgamla reliker från när universum var ungt och inte förrän nu har det här ljuset nått oss, säger Peter Linde, på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, till SVT Nyheter Skåne.

Minnet av ljus som når oss

Kvasarer hör hemma i det tidiga universum då galaxer och de första stjärnorna bildades. Ljuset har haft åtta miljarder år på sig att nå oss, vilket motsvarar knappt två gånger vårt eget sol- och planetsystems ålder. Vad vi ser är inte bara en ljusprick utan en enorm explosion i en av universums tidigaste galaxer. Ljuset och energin motsvarar ljuset och energin från flera hundra galaxer.

Det var på 1960-talet som man började att förstå den här sortens objekt och såg möjligheten att kunna mäta ljuset i dem. På Sovjettiden trodde sovjetiska astronomer att den observerade kvasaren sände ut intelligent skapade signaler, men vi vet numera att dessa kvasarer tillhör naturen, inte ”kulturen”.

Nyheten spreds på nätet

Peter Linde fick höra talas om kvasaren i Pegasus genom kollegor på internet. Det var då han bestämde sig för att göra den här observationen. En observation som han gjorde från sin dator hemma i sitt kök.

– Det känns svindlande, även om det bara är en ljusprick på en bild.

Känner du dig liten då?

– Både ock. Visst är vi små i det perspektivet men samtidigt är det ännu mer fantastiskt att vi människor finns. Att vi har blivit en sådan fantastisk organism som kan känna och tänka och tycka om det här, säger Peter Linde till SVT Nyheter Skåne.

Kvasar

Kvasar är en aktiv galaxkärna med mycket stor ljusstyrka, troligen orsakad av ett centralt svart hål, belägen på mycket stort avstånd. En kvasars ljusstyrka kan vara upp till 100 gånger större än ljusstyrkan från galaxens samtliga stjärnor.

Avståndet till de mest avlägsna kvasarer som hittills observerats är cirka 12,9 miljarder ljusår. På grund av ljusets ändliga hastighet och kvasarernas stora avstånd ser vi genom detta bort mot universums ”barndom”.

Kvasarerna är också mycket vanligare på stora avstånd. Det innebär att de var vanligare i det unga universum och skulle kunna tyda på att kvasarer är galaxer i vardande. Det är troligt att de flesta galaxer har genomgått en kvasarfas.

Den mest sannolika modellen för energifrigörelsen i kvasarer är att gas faller in mot ett roterande svart hål. Hålet är så tungt att gravitationen dominerar över det kraftiga strålningstryck som gasen utsätts för under infallet. Gasen samlas i en insamlingsskiva, där energi frigörs genom friktion med följd att gasen långsamt spiraliserar inåt.

Den mesta energin frigörs precis innan gasen passerar in i det svarta hålet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.