Foto: TT

Kvinna åtalas för fusk vid högskoleprov

Publicerad

En 24-årig kvinna åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkt för att ha fuskat på högskoleprovet under hösten 2016. Brottsrubriceringen är osann försäkran och det är Universitets- och högskolerådet (UHR) som har polisanmält kvinnan.

UHR:s teori är att kvinnan har köpt en tjänst och fått de rätta provsvaren upplästa för sig via en hörsnäcka, uppger kammaråklagare Jörgen Larsson för TT.

I lördags slog polisen till mot en liga som misstänks ha sålt rätta svar till högskoleprovet de senaste fyra–fem åren. Enligt Ekobrottsmyndigheten har ligan – en far och hans två söner sitter häktade misstänkta för brott – fått in minst tio miljoner kronor på sin verksamhet.

Tidigare i år dömdes en man i 20-årsåldern i Svea hovrätt för osann försäkran i samband med ett högskoleprov. Påföljden blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. Enligt UHR pågår 40 förundersökningar runt om i landet rörande samma brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.