Kvinna hade noterat bankkoden vid köp och sedan stulit kortet. Foto: SVT

Kvinna på bedrägeriturné får 3,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig kvinna döms nu till fängelse för bland annat grov bedrägeri då hon rest över landet och lurat företrädesvis äldre kvinnor och länsat deras bankkort. Hon greps när hon skulle resa ut ur landet på Malmö airport med en resväska innehållandes över 92 500 kronor och 1 000 euro.

Den 30-åriga kvinnan har rest över hela landet från Dalarna, Värmland, Östergötland, Småland, Blekinge och Skåne och sett över axeln på företrädesvis äldre kvinnor och noterat deras bankkod när de har handlat i olika butiker.

Hade medhjälpare

När offren lämnat affären har kvinnan eller en medhjälpare stulit just det bankkortet och länsat det i närmaste bankomat. I vissa av fallen har kvinnan följt efter offret hem och lurat dem att lämna hemmet för att visa henne vägen medan en medhjälpare tagit kortet. Att bara ett kort stulits har gjort att det tagit längre tid innan stölden upptäckts.

– Det här har raserat hela deras trygghet i samhället. Många av dem vågar inte gå och handla längre utan att se sig om över axeln hela tiden, i flera fall kommer det nog att påverka dem i resten av deras liv, säger Åsa Christenssen, advokat i Malmö som företräder 11 av de 21 målsägarna.

Övervakningskameror

Med bevisning från bland annat bankomaternas kameror och butikernas övervakningskameror så har den 30-åriga kvinnan nu dömts för grovt bedrägeri i 36 fall och egenmäktigt förfarande i 19 fall. Hon döms till fängelse i tre år och sex månader och utvisning ur Sverige i tio år. Hon ska även betala över 400 000 kronor i skadestånd till dem hon har lurat, både banker och privatpersoner.

Den nu dömda kvinnan nekar till brott. Att hon försökte lämna landet med 92 500 kronor och 1 000 euro i en resväska, samt ytterligare 2 900 euro i  plånboken och 31 400 kronor i handväskan förklarade hon själv med att hon blivit ombedd att ta med pengar till bekantas släktingar utomlands för att undvika bankavgifter – vilket Lunds Tingsrätt inte fann trovärdigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.