Falsk polis ringde och skrämde äldre kvinna på vårdboende i Malmö. Foto: TT/Arkiv

Chefen för vårdboende varnar för falska poliser

Uppdaterad
Publicerad

En 98-årig kvinna på Rönnbäret, ett vårdboende i Malmö, har blivit uppringd av en falsk polisen som ville veta var hon förvarar sina smycken.

Personalen på Rönnbäret har under tisdagen pratat och försökt lugna de äldre som är oroliga efter nattens händelse.

– Det var en äldre kvinna som bor här som fick ett samtal mitt i natten. Den som ringde ville veta var hon förvarar sina smycket. Kvinnan blev mycket orolig och hade svårt att sova efteråt, säger Jonas Niklasson, sektionschef på Rönnbäret.

Varnar andra

De som bor på Rönnbäret är äldre personer med varierande vårdbehov. Många har egna telefonabonnemang som inte går via någon växel på boendet eller hos kommunen.

– Det är därför lätt för utomstående att kontakta våra hyresgäster via telefon, säger Jonas Niklasson.

Han har under tisdagen uppmanat de boende och deras anhörig att vara uppmärksamma på samtal som inte känns ”korrekta”.

– Om det händer igen ska den som får ett samtal inte svara på frågor utan hänvisa till cheferna och sedan lägga på luren, säger Jonas Niklasson.

Han vill även att den som drabbas gör en polisanmälan.

– Jag har meddelat mina kolleger på andra vårdboenden att de också ska vara uppmärksamma. De som sysslar med detta ska förhoppningsvis få kalla fötter och sluta skrämma och försöka stjäla från äldre, säger Jonas Niklasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer