Infektionsläkaren: Risken är stor för att smittas och dö om man väljer att inte vaccinera sig. Foto: SVT

Kvinna tackade nej till vaccin – dog i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna med risksjukdomar tackade nej till att vaccinera sig och blev sedan sjuk och dog i covid-19. Kvinnan är en av flera personer som blivit sjuka efter att ha sagt nej till vaccin, enligt infektionsläkaren och professorn Per Björkman.

– Det är viktigt att veta att när vi har så hög smittspridning, som vi har nu, så utsätts man alltid för risk att smittas och att bli allvarligt sjuk, säger Per Björkman, infektionsläkare i Malmö och professor i infektionsmedicin till Sveriges Radio Malmöhus.

Enligt honom är det en anledning till att antalet patienter på IVA fortfarande är så många i Skåne. En annan anledning är att vaccinationerna inte har börjat än för grupperna som är under 60 år.

Oro för biverkningar

Kvinnan tackade nej eftersom hon var rädd för biverkningar, skriver Sydsvenskan.

Per Björman säger till tidningen att det finns en vaccinskepsis på vissa håll och att det är olyckligt eftersom risken att smittas och dö är stor.

I klippet nedan svarar Region Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam på de vanligaste frågorna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.