Förre kommunalrådet i Trelleborg, Mikael Rubin (M), blev utpressad av en kvinna. Nu döms hon till bland annat skyddstillsyn. Foto: TT

Kvinna utpressade Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) – döms till skyddstillsyn och skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare kommunalrådet i Trelleborg Mikael Rubin (M) köpte nakenbilder och blev utpressad av en kvinna. Hon hotade att hänga ut honom som sexköpare om han inte betalade. På fredagen dömdes kvinnan i Ystads tingsrätt till skyddstillsyn med samhällstjänst och att betala skadestånd.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln uppgavs att kvinnan också dömts för ringa misshandel. Målsägande där var kvinnans sambo.

Kvinnan som är i 25-årsåldern och hemmahörande i Blekinge döms för utpressning. Enligt domen har hon hotat att sprida uppgifter av brottslig och känslig natur till Rubins familj, kollegor och massmedia.

Mikael Rubin har betalat henne summor på mellan fem och trettiofemtusen kronor, totalt omkring ett par hundra tusen under perioden maj till december 2020.

Nu får han ett skadestånd dels för kränkning på 50 000 kronor och dels för de pengar som han betalat kvinnan, 213 000 kronor.

Mikael Rubin var kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg men avgick efter utpressningsskandalen.

Köpte bild av kvinnan

Rubin har i förhör berättat att han via en chatt haft kontakt med kvinnan och köpt en bild av henne som han betalade via en banköverföring.

På något sätt fick hon sedan veta vem han var och började skicka sms med hot om att avslöja att han försökt köpa sex. Något Rubin menar att han inte gjort men att han betalade för att skydda familjen.

Kvinnans sambo, en man i 30-årsåldern, döms till villkorlig dom och dagsböter för penningtvätt. I förhör hävdar han att han inte visste var pengarna kom ifrån.

SVT Nyheter Skåne söker Mikael Rubin för en kommentar.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när åtalet kom:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.