Alex Svensson är en av kyrkans volontärer som åker ut med flakmoppen och serverar soppa. Foto: SVT

Här kör soppemoppen i vinterstorm

Uppdaterad
Publicerad

Från en flakmoped serverar Mariakyrkan i Malmö soppa tre gånger i veckan. Tanken är att både hjälpa och sysselsätta människor som är i en utsatt situation.

– Ett mål mat betyder jättemycket och kan rädda hela dagen för en människa.

Det säger volontären Alex Svensson som talar utifrån egen erfarenhet. Han har själv haft det jobbigt men är nu den som hjälper istället.

Flakmoppe med soppa och smörgås

Från kyrkan åker anställda och volontärer ut med flakmoppen som innehåller soppa och smörgåsar. Ibland har det redan uppstått en kö när de kommer med mopeden.

– En del tror att det bara är för hemlösa, men vi bjuder alla som vill ha. Det blir spännande samtal när man står här och äter soppa, säger prästen Anders O Johansson.

Mari Moynzer brukar passa på och har i dag med sig egen soppburk.

– Jag brukar äta soppan hemma men förra gången tappade jag den så den här gången tog jag en burk med lock, säger hon.

Alex Svensson och prästen Anders O Johansson serverar soppa från flakmoppen. Foto: SVT

Soppköket ingår i ett större projekt, Plan för ett nytt liv, som startade före jul för att hjälpa utsatta människor. Varje dag kommer ett 40-tal personer till Mariakyrkan för att värma sig och äta frukost. I projektet ingår att bjuda in till gemenskap och motivera personer att komma vidare.

– Projektet skapar sysselsättning för människor som länge varit borta från arbetslivet, som till exempel har ett missbruk eller sjukdom. Man får en liten start i detta, som kan leda till någon typ av anställning, säger Anders O Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.