Den här teckningen från 1680-talet gav Länsstyrelsens antikvarie en fingervisning om vart klosterruinen kan ligga. På teckningen är ruinen synlig till vänster. Foto: Arkeologerna. Trycket är i familjen Ramels ägo.

Okänd klosterkyrka funnen i jorden vid Övedskloster

Uppdaterad
Publicerad

Resterna av en gammal klosterkyrka har hittats på en meters djup vid Övedskloster i Skåne. Sannolikt är kyrkan från 1100-talet.

Det var i samband med markarbeten på Övedskloster utanför Sjöbo i Skåne, som fyndet gjordes med hjälp av markradar. På omkring en meters djup syntes det som sannolikt är koret och absiden av den medeltida kyrkan.

På platsen har det funnits ett munkkloster som tillhörde Premonstratensorden, som grundades på 1120-talet. Men inga synliga lämningar av klostret finns kvar i dag. Det var tack vare ett bevarat tryck av en teckning från 1600-talet, som konturerna av en byggnad där klostret kan ha legat kunde lokaliseras.

”Det är otroligt spännande att veta att vi har hittat lämningarna av kyrkan till det här klostret som byggdes på 1100-talet”, säger antikvarie Anders Rosendahl, i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Skåne.

I nuläget finns inga planer på utgrävning i området.

Premonstratensorden

Premonstratensorden följer Augustinregeln och kombinerar klosterliv med yttre verksamhet.

Klostren är samordnade i provinser, så kallade cirkarior. Ordensdräkten är vit.

Orden nådde sin största utbredning under medeltiden. I Skåne fanns fyra kloster, Lund, Tommarp, Öved och Bäckaskog, i Bohuslän (Dragsmark) fanns Marieskogs kloster. Premonstratensorden nådde aldrig det dåvarande Sverige.

Fram till 1140 var alla klostren dubbelkloster. Nu finns både manliga och kvinnliga kloster.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.