Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristianstads kommun borde fixa boende till fler flyktingar, tycker Marie-Louise Mattsson. Radovan Javurek (L) säger att kommunen kommer hålla sig till siffrorna från Migrationsverket. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

L-politikern: ”Inte vår sak att ordna boende åt fler flyktingar från Ukraina”

Publicerad

Kristianstadspolitikern Radovan Javurek (L) tror att Migrationsverket så småningom kommer ändra siffran för hur många kommunen ska fixa boende åt – men innan dess kan kommunen inte ordna boende till fler än 96 ukrainska flyktingar, menar han.

I videoklippet får du träffa både Radovan Javurek (L) och Marie-Louise Mattsson i Åhus.

Många av de över 300 ukrainska flyktingarna i Kristianstads kommun bor hos värdfamiljer eller i sommarstugor. Där kan de inte bo kvar hur länge som helst. Men för att få hjälp med ett varaktigt boende kan flera vara tvungna att flytta till någon annan kommun.

Anledningen är att Migrationsverkets fördelningstal till kommunerna, som ska leda till ett jämnt flyktingmottagande, har sänkts.

Förut var det sagt att Kristianstads kommun skulle ordna boende för 480 ukrainska flyktingar – nu har siffran sänkts till 96. Och Kristianstads kommun kommer inte ordna boende till fler än så. I alla fall inte i nuläget, säger Radovan Javurek (L), ordförande i arbete och välfärdsnämnden i Kristianstad.

Frivilliga vädjar

Javurek tror däremot att siffran kommer ändras. Det baserar han på att det är sagt att barn som börjat skolan ska prioriteras att få stanna.

– Vi har över hundra barn i skolan. Om prioriteringen är att de inte ska behöva flytta är vi redan över kvoten, säger Radovan Javurek.

Flera personer som engagerat sig för ukrainska flyktingar vädjade vid ett stormöte i tisdags till kommunen om att de ska ställa upp och ordna boende till fler än de 96 som blir anvisade till kommunen från Migrationsverket. En av dem som vädjade var Marie-Louise Mattsson i Åhus som har en ukrainsk familj boende hos sig.

– Kommunen måste se till att de som etablerat sig i Kristianstads kommun ska få någonstans att bo, säger Marie-Louise Mattsson till SVT Nyheter Skåne.

”Kommer följa utvecklingen”

Det kommer dock inte, i nuläget, hända att Kristianstads kommun erbjuder boende till fler än 96 flyktingar, menar Radovan Javurek. Kommunen kommer hålla sig till siffrorna från Migrationsverket, säger han.

– Vi kommer följa utvecklingen och erbjuda det vi erbjuda kan – men vi kommer inte skapa ett parallellt system, säger Radovan Javurek.

Den nya siffran har oroat många flyktingar i Kristianstad. Här kan du se mer:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoriia hoppas att hon och barnen ska få stanna i Kristianstad. Hör henne och fler ukrainska flyktingar i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer