Rebecca Nelsen (till höger) alternerar med Patricia Petibon i rollen som den dödsdömda Violetta. Foto: Gunilla Fritze

Världens mest spelade opera intar Malmö

Publicerad

I helgen är det premiär för en riktig klassiker på Malmö Opera. Verdis tragiska kärlekshistoria ”La traviata” som handlar om den unga, vackra och lungsjuka Violetta och männen runt henne.

Violetta Valéry arbetar som kurtisan i 1800-talets Paris och har rika män som kunder. När hon drabbas av den stora kärleken, Alfredo Germont, uppstår ljuv musik men döden är ständigt närvarande i denna klassiska opera, som hade urpremiär i Vendig 1853 och som spelats på operahus runt om i världen sedan dess.

– Jag älskar verkligen Violetta. Hon är en av mina favoriterroller och jag har gjort henne i flera uppsättningar. Den här i Malmö är fantastisk, vilket arbete alla har gjort med scenografi och kostymer, säger Rebecca Nelsen som alternerar med Patricia Petibon i rollen som den dödsdömda Violetta.

Visuellt inspirerad av mexikansk tradition

Berättelsen om den prostituerade och lungsjuka Violetta och hennes älskade Alfredo går rakt in i hjärtat. Den är tidlös och universell och regissören har valt att göra en föreställning som visuellt är inspirerad av den mexikanska traditionen att fira De dödas dag, ”Día de los muertos”. Det är många skelett, dansare och sångare med dödsmasker på scenen.

– Det är en tragedi men det finns komiska inslag i operan, en maskerad som påminner om en Shakespearepjäs, säger Olivier Py, fransk regissör som för första gången sätter upp en opera i Malmö.

Han berättar om sin ungdom på 1980-talet då många av hans vänner dog och hur detta har påverkat honom. I ”La traviata” är det en ung kvinna som dör i turberkulos. På 1980-talet dog många unga män av aids. Unga liv som slocknade alldelles för tidigt.

– Denna melodramatiska historia berättar mycket om ungdom, död och sjukdom. Och det är därför lätt att relaterat till händelser i vår samtid, säger Olivier Py.

”Berör alla, oavsett ålder”

Rebecca Nelsen säger att turberkulos var 1800-talets aids som tog många människors liv.

– Verdi har gjort en sådan vacker musik av hennes sjukdom och död. Det är så levande och rörande så den här föreställningen berör alla, oavsett ålder, säger Rebecca Nelsen, som ser fram emot premiären på Malmö opera på lördag 17 november.

La traviata – världens mest spelade opera

Visa

När kompositören Giuseppe Verdi skrev La traviata, hade han i princip blivit ekonomiskt oberoende. Han kunde därför skriva friare än någonsin tidigare. Operan baserade han på Alexandre Dumas d.y. skandalpjäs om en ung prostituerad, Kameliadamen. Den musikaliska skildringen av Violettas död sågs som nästan skandalöst realistisk av den samtida publiken. Den är nu den mest spelade operan i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer