Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Region Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen. Foto: TT

Låg smittspridning – Skåne utökar provtagning

Publicerad
Det finns en samhällsspridning i Skåne – men smittspridningen är låg, uppger Region Skåne som nu utökar sin provtagning.
– Vi ser inga trender eller tecken på en ökning, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Antalet avlidna i sviterna av covid-19 uppgår till 167 personer i Skåne, enligt den senaste siffran som är från tisdagen. Man ser inte heller att fler har dött i regionen – oavsett dödsorsak – under den pågående pandemin.

Totalt har närmare 15 000 personer provtagits i Skåne. Hittills har provtagningen gällt dem som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden samt personal inom vård och kommunal omsorg.

Nu utökar regionen sin provtagning till att även omfatta personal inom polis och räddningstjänst. Men det gäller att de som testas uppvisat symptom de senaste 72 timmarna, förklarar regiondirektör Alf Jönsson.

– Vad vi gör i Skåne är att se till att vi kan testa våra medarbetare, patienter, omsorgspersonal och nu börjar vi med polisen och räddningstjänstpersonal. Men de tester vi gör måste vara meningsfulla och ge ett resultat. Vi har ett fönster där, säger han till TT.

Fakta: Covid-situationen i Skåne

Visa

Skåne har drygt 1,3 miljoner invånare och sett till befolkningsmängd har regionen 112 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

Exempelvis Stockholm har runt 480 fall per 100 000 invånare.

Sörmland och Örebro har 534 respektive 553 fall per 100 000 invånare.

Uppsala hade på tisdagen 448 fall per 100 000 invånare och Västra Götaland hade 305 fall per 100 000 invånare.

Så här ser covid-situationen ut enligt siffror från tisdag den 26 maj:

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 542 (+29 sedan föregående dag.)

Totalt antal provtagna i Skåne: 14 457 (+1 792 sedan onsdagen den 20 maj)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne: 90, varav i intensivvård 20

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 167

Källor: Region Skåne samt Folkhälsomyndighetens statistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet