Sprängmedlet måste förvaras i speciella säkerhetsskåp som är ordentligt förankrade. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ingen tillsyn av företag som förvarar sprängmedel i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne finns det 24 företag som har tillstånd för att förvara sprängmedel. Räddningstjänsten har inte gjort några kontroller av hur företagen sköter sig de senaste två åren.

Efter de senaste årens sprängningar i kriminella sammanhang har det spekulerats i att sprängmedel kan ha stulits från byggarbetsplatser.

– Tittar vi tillbaka de senaste två åren är det i huvudsak kommersiellt tillverkat dynamitsprängämne som vi har sett att man använt, säger Jon Wåhlander, operativ chef för nationella bombskyddet.

En kartläggning som SVT Nyheter Skåne har gjort visar att 24 företag i Skåne har tillstånd att förvara sprängmedel. Det visar sig också att räddningstjänsten inte har gjort några tillsynsbesök hos företagen varken 2018 eller 2019.

Medveten nedprioritering

Efter installation och godkännande av säkerhetsskåpen, där sprängmedlet förvaras, gör räddningstjänsterna inga efterkontroller på plats.

– Vi gör en väldigt noggrann kontroll när vi gör vår tillståndsprövning och sedan riktar vi våra tillståndsresurser tillsammans med polis och andra myndigheter där vi tror att vi kan komma åt den illegala verksamheten, säger Rasmus Trymander, räddningstjänsten syd.

Det betyder att företagen kan räkna med att få besök av räddningstjänsten i samband med att tillstånden ska förnyas vart sjätte år.

I Kristianstad har dock räddningstjänsten planerat att göra ett par tillsynsbesök under året tillsammans med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Utbildning i ”bombkunskap”

Räddningstjänsten syd, som ansvarar för tillsynen i Malmöområdet, har istället inriktat sig på myndighetsgemensam tillsyn i andra miljöer.

– Vi har fått utbildning från nationella bombskyddet i hur vi ska kunna känna igen termosar och speciella kemikalier som kan användas för att göra bomber, säger Rasmus Trymander, räddningstjänsten syd.

Se i klippet ovan hur sprängmedlet förvaras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.