Åar kan drabbas av fiskdöd när vattennivåerna sjunker. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lågt vatten i Skånes åar – ovanligt många fiskar dör

Uppdaterad
Publicerad

Torkan och den ihållande värmen har gjort att vattennivån i flera skånska åar är ovanligt lågt. Det leder till att flera fiskar drabbas av syrebrist och dör.

– Höga temperaturer och syrebrist är ingen bra kombination, säger Maria Nitare, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Skåne.

Den 4 juli i år gick Länsstyrelsen ut med att det är förbud att vattna med å- eller sjövatten utan tillstånd. Detta på grund av torkan som gjort att vattennivåerna i år är ovanligt låga.

Eivor Andersson bor strax utanför Hörby. För några dagar sedan promenerade hon och hennes barnbarn längs med Hörbyån där de såg flera döda fiskar.

– Jag har aldrig sett något liknande, det var säkert 50 stycken, där jag gick fanns bara pölar av vatten kvar, säger hon.

Drabbar flera åar

Enligt Länsstyrelsen i Skåne har fiskar dött även på andra håll i Skåne, bland annat i Saxån och i Mjöån.

– Fiskarna kan bli instängda och torrlagda runt om, när de inte kan fly drabbas de av syrebrist, säger Maria Nitare.

En annan konsekvens av de låga vattnet är att det blir höga koncentrationer av andra ämnen som inte fiskarna mår bra av.

Ovanligt kritiskt i år

För fem år sen dog tiotusentals fiskar i Hörbyån på grund av syrebrist. Maria Nitare menar att läget i år är minst lika kritiskt som då.

– Man kan inte förlita sig på att det går att vattna med ytvatten, varken nu eller i framtiden. Ekosystem har en förmåga att återanpassa sig, men klarar inte av att utsättas för så mycket stress, säger Maria Nitare, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer