Gustav Fridolin tycker att det uppmärksammande fallet med en våldtäkt på en skola i Lund understryker vikten av en lagändring. Foto: TT/montage

Lagändring ska skydda sextrakasserade

Publicerad

Sexuella trakasserier i skolan utreds inte av Skolinspektionen utan av diskrimineringsombudsmannen. Men DO driver inte den typen av ärenden eftersom barn inte ska pekas ut som sexualförövare. Nu vill regeringen ändra skollagen.

– I praktiken är det så att de som utsätts för sexuella trakasserier har sämre rättsskydd än de som utsätts för andra trakasserier, säger skolminister Gustav Fridolin (MP).

Våldtäkt i Lund

Han tycker att det uppmärksammande fallet med en våldtäkt på en skola i Lund understryker vikten av en lagändring.

– Vi vill säkerställa att Skolinspektionen har samma muskler och verktyg för att gripa in som man har vid andra ärenden, med möjlighet till vite och upprättelse för eleven, och att man kan jobba mot skolan för att säkerställa att det inte händer igen.

Lagförslaget ska nu skickas ut på remiss och lagändringen förväntas börja gälla nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.