Pia Lundbom är hälso- och sjukvårdsdirektör för region Skåne. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Fortsatt mycket ansträngt trots färre covidpatineter – enligt sjukvårdsdirektören

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det ungefär 100 färre covidpatienter på skånska sjukhus sedan i fredags. Men enligt region Skånes sjukvårdsdirektör är det inte tal om någon ljusning – Iva är hårt belastat och om antalet covidpatienter fortsätter att minska finns en vårdskuld att beta av.

– Läget är fortsatt väldigt ansträngt. Trots att vi ser en liten, liten minskning av antalet inlagda i vården och en minimal minskning på Iva så är det fortfarande ansträngt. Vi har ställt om cirka 700 platser till covidvård vilket innebär att personalen jobbar väldigt mycket, säger Pia Lundbom, hälso-och sjukvårdsdirektör i region Skåne.

Region Skåne tolkar minskningen av covidpatienter och färre smittotal som ett tecken på att restriktionerna efterlevs i allt högre grad av skåningarna.

– Vi ser nu att skåningen faktiskt följer alla restriktioner betydligt bättre än man gjorde i till exempel i höstas, säger Pia Lundbom.

Vårdskuld efter corona

Och även om antalet covidpatienter fortsätter att minska finns det ingen tid för andrum inom vården. Det finns en vårdskuld att beta av.

– Covidpatienterna byts ut mot andra patienter som fått vänta på sina operationer eller behandlingar.

Pandemin har enligt Pia Lundbom inte inneburit att högprioriterade och cancersjuka prioriterats bort i regionens vård. Däremot har patienter inom ortopedi och annan kirurgi fått vänta på operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.