Få lediga vårdplatser i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas vårdplatser på Skånes universitetssjukhus, SUS, och läget är värre än någonsin. Vårdförbundet anser att patientsäkerheten är hotad.

– Aldrig har det funnits så få lediga vårdplatser som under måndagen, säger Fredrik Scherstén, vårdplatsansvarig i Malmö och Lund, till Sydnytt.

På Vårdförbundet bekräftar man bilden.

– Det sägs att det vare sommar är värre än någonsin. Men i år är det mera krävande för personalen än tidigare år, säger Susi Nilsson, vice ordförande för Vårdförbundet Skåne.

Tillförordnade sjukhuschefen vid SUS konstaterar att det råder platsbrist.

– Ja, efter midsommarhelgen har det varit ett mycket ansträngt vårdplatsläge, både vid SUS och på närliggande sjukhus i regionen.

Öppnade vårdplatser

Efter krismöte under måndagen öppnade ledningen extra vårdplatser och under tisdagen beskrevs beskrivs läget som stabilt men fortsatt ansträngt.

Vårdförbundet anser att patientsäkerheten är i fara – men det håller inte sjukhuschefen med om.

– Vi har inget som tyder på att vi har några enskilda patienter eller övergripande situationer där vi inte upprätthåller full patientsäkerhet, säger Anders Dybjer.

På Vårdförbundet får man däremot dagligen rapporter om incidenter.

– Varje dag händer det saker som borde vara ett observandum för cheferna att titta på, säger Susi Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer