Lägger inte en krona på ekomat

Uppdaterad
Publicerad

I sin strävan att nå miljömålen är flera svenska kommunerna på väg att nå 25 procent ekologiskt i skolor och på äldreboenden. Det är framförallt mjölken som hjälper upp siffrorna, visar svt:s granskning. Men i Klippan prioriterar man inte ekotrenden – där lägger politikerna inte en krona på ekologisk mat.

Det är snart lunchdags på Åbyskolan i Klippan och i köket jobbas det för högtryck. Idag ska det serveras hemlagade köttbullar med potatis och lingon, och så mycket sallad till. I Klippans skolor och i äldrevården står maten i fokus. Kostchefen berättar stolt att köket är prisbelönt.

– Det är kvaliteten på råvarorna som är det viktiga, säger Anita Broddesson och visar runt i köket. Det ska vara så färskt som möjligt, i synnerhet när det gäller köttet.

Ändå är Klippans kommun ovanlig. När många kommuner i landet går mot mer och mer ekologisk mat väljer Klippan att inte lägga en skattekrona på ekologiskt. Här prioriteras att maten ska vara god och näringsriktig, och den ledande politikern i kommunen är skeptisk mot ekotrenden.

– Jag representerar skattebetalarna och i det sammanhanget har vi tyckt att det viktigaste är att få bästa möjliga kvalitet och innehåll i maten, säger Bengt Svensson, moderat kommunalråd.

Enligt miljömålen ska kommuner och landsting köpa 25 procent ekologiska livsmedel. Enligt Ekomatsligan från 2013 når flera skånska kommuner målet med råge. Lund har över 45 procent ekologiskt, Malmö 38 procent – båda har 100 procent ekomat som målsättning. Även Eslöv, Svedala och Region Skåne når över 25 procent.

– I grunden är jag allergisk mot alla sådana här symbolhandlingar, säger Bengt Svensson (M). Vi har ett ansvar att leverera bra mat till våra kommuninvånare. Att delta i en symboljakt har inte varit vår grej i Klippans kommun.

Men miljöpartiet i Klippan är kritiskt till de andra partiernas inställning. De tycker visserligen att maten är god, men att mer behöver göras för att öka ekologiskt.

– Vi måste alla ta ett ansvar, säger Cecilia Örnemark,miljöpartist i Klippan. Vi behöver tänka ur ett större perspektiv om gifter i vår närhet, om genmanipulerade och genmodifierade ämnen som vi måste få bort.

Så är det äntligen dags för lunch på Åbyskolan och gymnasieeleverna strömmar in. Att maten är populär syns på tallrikarna. Det är många köttbullar och mycket sallad hos de flesta.

– Det är skolans höjdpunkt, säger Abdiqani Yusuf och tar en tugga.

Vi frågar eleverna om de saknar att det inte är ekologiskt.

– Nej, faktiskt inte, säger Malin Johansson Karlström. Jag är inte så insatt i ekologiskt.

– Jag känner inte att jag bryr mig så mycket om det utan det viktigaste är att det är hemlagat, säger Julia Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.