Läkare dödförklarade levande patient

Publicerad

En läkare i Lund råkade av misstag dödförklara en demenssjuk patient. Trots att misstaget upptäcktes fick anhöriga en vecka senare ett dödsbesked med posten. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Det var i januari som läkaren gjorde misstaget. Hon hade två flikar öppna på datorn: en för att anmäla ett dödsfall och en för en annan patients journal. Läkaren råkade förväxla de två patienterna och anmälde att patienten som levde hade gått bort.

Läkaren insåg sitt misstag först några dagar senare och anmälde det då till Skatteverket och sin chef.

Läkaren har berättat att hon trodde att misstaget hade upptäckts i tid och därför berättade hon inte vad som hänt till de anhöriga. Trots detta fick patientens anhöriga en vecka senare ett dödsbesked i posten.

Kritiseras av Ivo

Ivo skriver att läkaren inte har visat tillräckligt med noggrannhet och omsorg. Däremot anser de att hon, när misstaget upptäcktes, har gjort vad hon kunnat för att ställa det till rätta. Därför har hon inte gjort fel som inte rapporterat misstaget till de anhöriga.

Ivo skriver att de inte kan utesluta att läkaren haft mycket att göra på jobbet. De påminner därför arbetsgivaren om att det är deras ansvar att se till att en god vård kan bedrivas.

Förlorat bank-id

I anmälan tar anhöriga bland annat upp att kvinnan på grund av dödförklaringen bland annat förlorat sitt bank-id. Detta gör att de anhöriga fått mer problem med att bland annat sköta kvinnans ekonomi och juridiska ärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer