Foto: TT

Långa operationsköer gör att tarmcancer inte går att bota

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med tarmcancer får vänta så länge på operation att de riskerar att bli obotbara, enligt kirurgerna som gör operationerna. Nu larmar de för andra gången chefer och politiker om den akuta situationen.

– Det är helt oaccebtabelt. Det är på gränsen till oetiskt att de ska behöva vänta så länge och sen tvingas göra om undersökningar för att se så cancern inte spritt sig under tiden, säger Henrik Thorlacius, överläkare och professor i kirurgi.

I april förra året slog tarmcancerspecialisterna larm om att väntetiderna för operation av vår tredje vanligaste cancerform, tjock- och ändtarmscancer,  var uppe i nio-tio veckor. Kirurgerna krävde åtgärder för att lösa den allvarliga situationen.

– Vi fick någon allmän respons att man skulle titta över frågorna, säger Henrik Thorlacius.

Risk för spridning och att patienterna inte kan botas

Sen dess har väntetiderna enligt ökat till 15-17 veckor, enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska behandling startas inom fyra veckor.

Förra veckan skickade kirurgerna ett nytt brev till chefer och politiker. Så här skriver de i brevet:

”Vi har nu exempel på patienter som under väntan till operation kommit i en icke-botbar situation vilket belyser risken med dessa orimligt långa väntetider. Kösituationen är följaktligen inte bara ur ett psykologiskt perspektiv inhuman, den är även förenad med betydande risk för spridning av cancersjukdomen och därmed försämrad prognos”.

Joakim Sandell (S), ordförande i sjukvårdsnämnd SUS, fick brevet i fredags.

– Man tvingas konstatera att väntetiderna för operation är helt oacceptabla, så ska det helt enkelt inte fungera, säger han.

Tarmcancer

Tjock- och ändtarmscancer är sammantaget den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas drygt  4 400 personer av tjocktarmscancer och 2000 av ändtarmscancer.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.