Försäkringskassans bedömningar har lett till att läkaren Anna Hjert Kristensen får spendera en stor del av sin arbetstid på att skriva kompletteringar. Foto: SVT/Henrik MontgomeryTT

Läkaren om Försäkringskassans krav: ”Har gått för långt”

Publicerad

Läkaren Anna Hjert Kristensen i Trelleborg vittnar om att kraven på kompletteringar från Försäkringskassan vid sjukintyg blir allt fler. Detta är något som drabbar hennes arbetsmiljö och de patienter hon träffar.

– Jag känner mig ofta som en marionett och det är väldigt frustrerande, som att jag kan skriva och säga hur mycket som helst men att det inte är säkert att det går fram, säger hon.

Anna berättar att i stort sett ingen patient får igenom sina ansökningar om permanent sjukersättning i nuläget då de inte anses vara tillräckligt sjuka.

– Det handlar ofta om patienter som har svåra sjukdomar och ofta långvariga svåra funktionsnedsättningar.

Påverkar arbetsmiljön

Trots att man gjort de utredningar och bedömningar som visar på att inga ytterligare åtgärder finns att tillgå anser Försäkringskassan att ansökningarna inte är tillräckligt styrkta och behöver kompletteras.

– Man trycker mycket på att läkarintyg och läkarbedömningar är så viktigt, men sen är det ofta så att man ändå inte vill höra vad jag säger eller bedömer. Där känner jag en maktlöshet, säger hon.

Försäkringskassans bedömningar har lett till att Anna får lägga ned en stor del av sin arbetstid på att skriva kompletteringar istället för att fokusera på patienternas hälsa, rehabilitering och tillfrisknande.

– Det har blivit ett ökande problem för oss. Om jag har en återbesökstid med en patient på 30 minuter så går väldigt stor del av den tiden åt till att skriva kompletteringar till Försäkringskassan. Min upplevelse är att det har gått alldeles för långt, säger hon.

Ser över intyg och kompletteringar

Enligt ansvariga på Försäkringskassan ser man just nu över arbetet med intyg och kompletteringar.

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan:

– Vi har ett pågående uppdrag med Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen och vi försöker verkligen se till att vi inte kompletterar det vi inte behöver, men ibland kan det behövas en komplettering för att göra en bedömning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.