Flera äldre personer med hemsjukvård i Bjärred har, utan deras egen vetskap, fått beslut om att de inte ska få sjukhusvård om de blir allvarligt sjuka. Foto: Pontus Lundahl/TT

Läkarens beslut – äldre personer ska inte få sjukhusvård

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldre personer som bor hemma ska ha portats från sjukhusvård. Beslutet togs av en läkare i Bjärred under våren – utan personernas egen vetskap. Det visar en granskning av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Region Skåne ska nu utreda fallet.

Under våren ska läkaren på en vårdcentral i Bjärred ha gått igenom alla patienter som har hemsjukvård i orten. Utan att personerna visste om det skrev läkaren i flera journaler att patienterna inte skulle få sjukhusvård om de blev allvarligt sjuka.

Enligt Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskans granskning har flera personer upptäckt besluten i journalerna av en slump, trots att Socialstyrelsen kräver att sådana beslut ska tas mellan läkare, patient och närstående.

Coronavirus i Skåne

Upptäckt av en slump

En person som tidningen har pratat med har till exempel fått en sjukvårdsplan hemskickad där det står “Ingen hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp. Ingen intensivvård eller respiratorvård. Inget stroke eller hjärtlarm. Palliativ vård i hemmet”.

- Vi har inte tid att ringa till alla och ha möte med alla, säger läkaren till tidningen, och menar att besluten togs för att avlasta sjukhusvården i Skåne under det pressade coronaläget.

Kommunstyrelsens ordförande i Lomma, Robert Wenglén (M), läste Sydsvenskans artikel på söndagsmorgonen.

– Det här ser inte bra ut. Region Skåne får reda ut vad som har gått fel och vad man kan göra för att förhindra att det sker igen, säger han i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Granskning tillsatt

Socialdemokraterna i Region Skåne krävde på måndagen att saken utreds.

– Jag har i dag skickat in en begäran om utredning av all skånsk primärvård. Så här får det inte gå till, säger Anna-Lena Hogerud (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Regionrådet Gilbert Tribo (L) meddelade senare att den borgerliga alliansen tillsatt en granskning av fallet.

– Jag ser mycket allvarligt på det som rapporterats under de senaste dagarna och vi ska gå till botten med detta. Därför har jag i dag, på morgonen, valt att tillsätta en granskning samt att vi snarast anmäler berörd verksamhet till inspektionen för vård- och omsorg, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

– Även om samhället är i en pandemi så ska hälso- och sjukvårdslagen följas. Äldre i hemsjukvård och på särskilt boende ska vara trygga med att vård ges på rätt nivå och att det sker på den enskildes villkor. Behandlingsbegränsningar, om de skall göras, skall beslutas tillsammans med patient och anhöriga samt vara tidsbegränsade. Jag är upprörd över det som framkommit och ser till att det granskas noga och följs upp, avslutar Anna Mannfalk (M), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

SVT Nyheter Skåne har förgäves sökt läkaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet