Foto: Tullen

Läkemedel smugglades i bilens lönnfack

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen väcks åtal vid Ystads tingsrätt mot fyra personer som misstänks för grov narkotikasmuggling av över 56.000 narkotikaklassade tabletter. Fynden gjordes av tullen i bilens lönnfack.

Tullen stoppade en finskregistrerad bil i början av juni när den körde av polenfärjan i Ystad. Vid en kontroll hittades narkotikaklassade läkemedel dels i ett tillbyggt lönnfack i kofångaren och dels inskruvat i dörrar, säten och bilens skärmar.

Säljas vidare

56.000 tabletter hittades totalt i bilen.

– Med tanke på den stora mängden narkotikaklassade tabletter finns misstankar om att tabletterna skulle säljas vidare, säger Henrik Steen, åklagare vid Södra Skånes Åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Föraren i bilen säger i förhör att han fått betalt för att köra transporten, men att han varken kände till att det handlade om narkotikaklassade läkemedel eller att brottet var så allvarligt.

– Bilen stoppades i en av våra vanliga kontroller så det var egentligen inget särskilt med den, säger Åsa Gunnarsson vid Tullens presstjänst.

De övriga passagerarna, två män och en kvinna, nekar till brott.

Riskerar fängelse

Tabletter som beslagtogs är lugnande och sömngivande läkemedel som främst skrivs ut mot ångest och sömnsvårigheter.

De misstänkta som är mellan 22 och 35 år har suttit häktade med restriktioner sedan juni i väntan på huvudförhandling. Nu riskerar de straff på upp till tre års fängelse.

Rättegången inleds den 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.