I år ringer domkyrkans klockor särskilt för att hedra dem som drabbats av coronaviruset. Foto: Linda Fridh/SVT

Lunds domkyrka ringde för pandemins offer

Uppdaterad
Publicerad

Från Lund i söder till Luleå i norr kommer landets samtliga 13 domkyrkor att ringa på nyårsafton i tio minuter med start klockan 18.00. Klockringningen sker för att hedra dem som gått bort under pandemin.

– Det är ett exceptionellt år som går mot sitt slut. Alla världens länder har påverkats av coronapandemin. Tydligare än annars har vi sett att vi, trots allt som skiljer oss åt, är en enda mänsklighet som lever under samma himmel, säger ärkebiskop Antje Jackelén, i ett pressmeddelande.

Bara i Skåne har hittills 666 personer med covid-19 avlidit sedan pandemins början. För en del kunde begravningar och minnesstunder inte äga rum som vanligt på grund av de rådande restriktionerna.

Det finns hopp

– Kampen mot viruset och dess mutationer kommer att fortsätta även under 2021 och kräva uthållighet och mod. Samtidigt finns ett hopp om att vaccin ska påskynda processen mot lättare restriktioner. Det finns skäl att särskilt uppmärksamma det förestående årsskiftet, säger ärkebiskopen.

På nyårsafton kommer därför landets alla domkyrkors klockor att ringa till minne av dem som gått bort under året. I Lund ringer kyrkklockorna mellan klockan 18.00 och 18.10. Även andra kyrkors klockor kan komma att ansluta till domkyrkornas klockringning.

Vid midnatt kommer domkyrkornas klockor som vanligt att ringa in det nya året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet