Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Eva Melander. Foto: Petra Hultman

Region Skåne går emot WHO:s rekommendationer om skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Många vårdanställda oroar sig för att själva smittas av corona-viruset. Trots det går Region Skåne emot WHO:s rekommendationer om skyddsutrustning vid vård av covid-19-patienter.

– Munskydd och visir är en självklarhet i kontakt med dessa patienter men långärmat fyller ingen funktion. Med tanke på hur smittan överförs gör det ingen nytta, viruset tar sig inte in via huden, säger smitsskyddsläkare Eva Melander efter Region Skånes presskonferens på torsdagen om coronasituationen i länet.

Region Skåne följer, liksom landets övriga regioner, Folkhälsomyndighetens riktlinjer som ändrades i slutet av mars och nu inte inkluderar långärmat vid vård av covid-19-patienter, förutom vid risk för kraftig förorening. Men enligt Världshälsoorganisationen WHO är långärmad skyddsrock att rekommendera, rapporterar Dagens Nyheter.

Personal bär fortfarande långärmat

Än så länge uppger sjukvårdspersonal på Skånes universitetssjukhus i Malmö att långärmat är det som används, men det finns alltså inga garantier på att det kommer att förbli så.

Eva Melander har stor förståelse för personalens farhågor beträffande skyddsutrustningen men försäkrar att Region Skåne följer rutiner som varit etablerade i Sverige i minst 15 år.

– Jag märker av en väldigt stor oro, och det har jag full respekt för. Detta har hänt så oerhört fort men jag vädjar ändå till alla att ha tillit. Det vi rekommenderar är säkert. Vi jobbar efter vetenskap och beprövad erfarenhet, vi sitter inte och gissar, försäkrar Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet