Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborg, menar att det inte är ett problem att pandemiplanen inte uppdaterats sedan svininfluensan, men säger att den nu måste hållas levande under den pågående pandemin. Foto: Mergim Sulejmani

Trelleborgs säkerhetschef: ”Planerna måste ses över hela tiden”

Publicerad

Pandemiplanerna ska hjälpa kommunerna att snabbt vara beredda om verksamhet behöver stängas ned eller personal flyttas till mer prioriterade arbetsuppgifter om många skulle bli sjuka.

– Den största utmaningen för oss är att skapa en uthållighet. För detta är en väldigt utdragen kris, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborg, Vellinge och Skurup.

För varje ny mandatperiod gör Trelleborgs kommun en ny risk- och sårbarhetsanalys. I den identifieras vilka risker kommunen kan stå inför och hur sårbara verksamheterna är om de skulle inträffa. Kommunen fokuserar sedan på de risker som det bedöms vara störst risk för, och som skulle få störst effekt om de inträffade.

– En pandemi är inte en av dem. Det handlar snarare om stora strömavbrott eller oväder. Däremot har medvetenheten om att en pandemi kan inträffa funnit sedan svininfluensan, säger Malin Ekblad.

Coronavirus i Skåne

Skapades efter svininfluensan

Då, för elva år sedan, upprättades pandemiplaner. De har inte setts över sedan dess, men hon ser inte det som något problem utan menar att de snabbt kan uppdateras.

– Vi identifierar vilka verksamheter vi alltid behöver upprätthålla och vilka vi kan stänga ner om det är så att vi får ett stort personalbortfall. Behöver vi stärka upp i andra verksamheter kan vi identifiera vilka verksamheter vi kan hämta personal från, säger hon. 

Uppdateras löpande

Eftersom det hela tiden kommer ny information och nya förutsättningar menar Malin Ekblad att planerna måste hållas levande under den pågående pandemin.

– Den här pandemin drar ut på tiden så verksamheterna måste se över planerna hela tiden. Vi kan inte ta fram en plan i den här pandemin och sedan hålla fast vid den hela tiden utan vi måste uppdatera den utifrån rådande omständigheter och de beslut som fattas på nationell nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet