Jenny Perssons pojkar, Liam och Adam vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyster är på förskolan. Foto: Emil Langvad/TT

Långt sommarlov – kan vara ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte förälder tycker att sommarplaneringen är problematisk. Skollovet är långt och dyrt.

Tusen föräldrar har blivit tillfrågade hur de ser på sommarlovet.

– Det är ett pussel, säger Jenny Persson, som är ensamstående trebarnsmamma i Malmö.

Själv har hon tre veckors semester. Sönerna har sommarlov i tio veckor.

Jenny Perssons pojkar, Liam, åtta, och Adam, tio, vill helst inte vara på fritids på sommaren när mamma jobbar och lillasyster är på förskolan.

– Det händer inte så mycket där som de tycker är spännande.

Jenny Persson hade gärna sett att fritids hade haft möjlighet att åka på utflykter eller ta med barnen till Ribersborgsstranden som ligger alldeles i närheten, men personalen räcker inte till för att hålla koll på badande barn.

Brist på tid och pengar

I en Sifo-undersökning svarar femte förälder att sommarlovsplaneringen är problematisk. Många upplever att de har brist på tid och brist på

–  Vi har en samhällsstruktur som bygger på att föräldrarna jobbar och det ger ju skatteintäkter till kommunerna. Då är det rimligt att man underlättar för föräldrarna i stället för att skapa oro och problem, säger Lena Holm, generalsekreterare för barnhjälpsorganisationen Majblomman, till TT.

Ingen av kommunerna i undersökningen stänger fritids helt under sommaren, men 85 procent stänger vissa enheter. Avdelningar slås samman och ibland erbjuds fritids i andra stadsdelar. Följden blir att föräldrar försöker minimera barnens tid på fritids.

Var tredje barn i åldern 11–13 fick vara hemma på egen hand minst en vecka under förra sommarlovet, en del ända upp till sex veckor.

Dyrt lov för många

Hur mycket pengar som läggs på barnens sommarlovsaktiviteter varierar kraftigt mellan olika familjer. Genomsnittet förra sommaren var 7.800 kronor, enligt Majblommans rapport. Men sex procent av föräldrarna spenderade mindre än 2.000 kronor per barn och tolv procent lade mer än 15.000 kronor per barn.

Sommaren är den klart dyraste årstiden för Jenny Perssons familj, trots att utlandsresor eller fotbollsläger inte finns på kartan. Det går åt mer mat hemma, det blir fler bussresor, fler inträden till aktiviteter och fickpengar när barnen följer med kompisar på utflykter. Gratis bussresor för barnen under sommaren hade varit en stor lättnad.

Sommarens höjdpunkt blir en lägervecka i Karlshamn, som kyrkan arrangerar för ensamstående och deras barn.

Sommarlovsrapporten

De flesta barn tillbringade fem till sex veckor med en eller båda föräldrarna förra sommarlovet.

I åldern 5–10 var 19 procent tillsammans med en eller båda föräldrar hela sommarlovet, i åldern 11–13 år var 15 procent det och i åldern 14–16 år 14 procent.

34 procent av 11–13-åringarna var på egen hand utan vuxna minst en vecka.

22 procent av föräldrarna anser att sommarlovsplaneringen är problematisk, medan 75 procent svarar att den är enkel.

Tusen föräldrar till barn i åldern 5–16 år deltog i enkäten, som genomfördes av Sifo.

15 procent av kommunerna håller fritids obegränsat öppet under sommaren. Även resten håller öppet, men stänger vissa enheter.

84 procent av kommunerna arrangerar eller förmedlar plats på kollo eller läger, alternativt ordnar andra sommarlovsaktiviteter.

87 procent av kommunerna ordnar sommarlovsprogram.

Svaren kom från 289 tillfrågade kommuner eller stadsdelar.

Källa: Majblomman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.