Länsstyrelsen har inte kunnat besöka platsen där filmen spelats in. Foto: SVT och Magnus Hellström

Viltexpert: Vi har inte kunnat besöka platsen där vargarna filmats

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen kan än så länge inte med säkerhet säga huruvida det finns åtta vargar på Linderödsåsen eller inte. De har inte kunna besöka platsen där videoklippet filmats. Markägaren vill inte avslöja platsen.

Det var på tisdagskvällen som Magnus Hellström under en jaktrunda filmade vad som ser ut att vara åtta vargar – något som skulle kunna betyda att vargparet på Linderödsåsen fått valpar. Men länsstyrelsen är än så länge inte helt säkra på saken. Anledningen är att de ännu inte fått komma till platsen där videoklippet spelades in.

– Vi har fått kontakt med jägaren och han har visat oss filmen men markägaren vill inte säga var det är, säger Nils Carlsson som är viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Inväntar okej från markägaren

Magnus Hellström säger att han kan visa dem platsen – men inte förrän han fått tillåtelse från jakträttsinnehavaren och markägaren.

– Jag tänker inte gå emot deras vilja. Än så länge har jag inte fått okej. Jakträttsinnehavaren och markägaren vill inte ha rena cirkusen runtomkring där vargarna varit, förklarar Magnus Hellström.

Det är viktigt för länsstyrelsen att få besöka platsen, säger Nils Carlsson:

– Om man kan sitta på exakt samma plats så kan man jämföra till exempel stenarna med dem på filmen för att kunna bekräfta att filmen är därifrån. Vi måste kunna binda filmen till en plats. Annars är problemet att den kan vara inspelad någon helt annanstans, Värmland till exempel.

Ser ut som vargar

Huruvida det är vargar på filmen är Nils Carlsson desto mer säker på:

– Ja, det är min bedömning att det är vargar på filmen. Och förr eller senare kommer vi kunna bekräfta om det är så att det är åtta vargar på Linderödsåsen eller inte. Nu när löven faller blir det bättre sikt i skogen till exempel och då är chansen större att vi får in iakttagelser eller att vi fångar dem på våra kameror.

Magnus Hellström är säker på att det var vargar han såg på Linderödsåsen. Se hans bilder här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen från Magnus Hellströms värmekikare! Foto: Magnus Hellström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet