Köpenhamn planerar att bygga den konstgjorda halvön Lynetteholmen. Foto: Arkitema

Protester mot konstgjord ö utanför Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns planer på att bygga en konstgjord halvö får kritik av den skånska länsstyrelsen som menar att bygget riskerar att påverka områden på svenska sidan.

Danmark har långt framskridna planer på att anlägga en konstgjord halvö i Köpenhamn som kommer att kunna ses från Den lilla sjöjungfrun. Halvön Lynetteholmen ska dels klimatsäkra huvudstaden, men också bli en helt ny stadsdel med plats för 35 000 boende.

Eftersom att bygget av Lynetteholmen omfattas av Esbokonventionen, som reglerar hur man ska ta hänsyn till effekter i andra länder när man gör miljökonsekvensbeskrivningar, har länsstyrelsen i Skåne fått yttra sig och de är mycket kritiska till bygget.

Lynetteholm

Östersjön får mindre syre

– Dels kommer vattenflödet genom Öresund att minska, något som kommer att reducera tillförseln av syrerikt vatten till Östersjön. Dels finns det Natura 2000-områden som riskerar att påverkas negativt, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen pekar bland annat på Falsterbohalvön som ett utsatt Natura 2000-område.

Stora mängder sediment ska dumpas

– Falsterbohalvön ligger bara några kilometer från den plats de planerar att dumpa bortgrävt material. Det handlar om närmare 2,5 miljoner ton och vi är oroliga för att förorenat sediment ska komma in i området så att gränsvärdena överskrids för hur mycket grumling som får ske på platsen, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet