Länsstyrelsen Skåne blir ”kranmärkt” och slutar köpa flaskvatten

Publicerad

Länsstyrelsen Skåne ”kranmärker” sin verksamhet och stoppar alla sina inköp av vatten på flaska till Länsresidenset och sina kontor.

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Länsstyrelsen Skåne arbetar med att skydda och förvalta de dricksvattenresurser vi har, samtidigt som vi verkar för ett fossilbränslefritt Skåne. Det känns som ett steg i rätt riktning att inte längre servera buteljerat vatten på vår myndighet, säger landshövding Anneli Hulthén.

Länsstyrelsen Skåne har cirka 550 medarbetare och beslutet omfattar all servering på Länsresidenset och på kontoren i Malmö och Kristianstad.

Vill bidra till miljön

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, liksom möten, externa konferenser och utbildningar blir fria från flaskvatten.

– Att välja kranvatten i stället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten, säger Eva Kristensson, avdelningschef på VA SYD.

Kranmärkningen togs fram 2015 av Kretslopp och vatten samt Göteborgs Stad.

Vattenfakta

Svenskt dricksvatten kostar cirka 4 öre per liter inklusive hemleverans.

En liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten, som kräver transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall.

En liter kranvatten kostar 250 gånger mindre än samma mängd flaskvatten. Kranvattnet är dessutom lokalproducerat och levereras direkt till din kran.

Källa: Kranmärkt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.