David Börjesson är viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne. Foto: SVT och TT

Länsstyrelsen om skyddsjakt: ”Måste veta om vargen är genetiskt värdefull”

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om skyddsjakt på vargen i norra Skåne kan ta minst en vecka – trots tre täta angrepp. Länsstyrelsen i Skåne måste invänta DNA-prover som kan tala om om vargen är genetiskt värdefull eller inte.

Skyddsjakt på varg i Skåne kan beviljas efter flera angrepp på tamdjur från samma rovdjursindivid.

– Där har vi tre angrepp under en begränsad tidsperiod. Utifrån de förutsättningar finns det inget hinder som ligger till grund för att inte bevilja skyddsjakt nu, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Skåne.

DNA-prover har tagits

Men detta kan hindras om vargen skulle visa sig vara genetiskt värdefull. Den svenska vargstammen har kända problem med inavel.

– Därför är sådana vargar som kommer österifrån, Finland och Ryssland, värdefulla för att stärka upp stammen. Vi väntar på svar på DNA-prover som vi har tagit, säger David Börjesson.

”Inte lätt att jaga varg”

Detta innebär att beslut om skyddsjakt kan ta en vecka och oavsett är det inte så lätt att jaga vargen.

– Nej, det är det inte. I Jönköping och Västra Götaland har det funnits beslut om skyddsjakt under en utbredd period, och man förlängde även skyddsjaktsbeslutet under sommaren, men det har inte skjutits någon varg ändå.

Så allt sammantaget, vargen har goda möjligheter att klara sig om den bara drar vidare?

– Ja, framför allt om den har vett att sluta angripa får. Men det viktigaste just nu är ökad tillsyn hos fårägare och att de bland annat ser över sina stängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.