”Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen”, uppger länsöverdirektör Ola Melin. Foto: SVT/TT

Länsstyrelsen stoppar Vellinges tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen stoppar Vellinges omtalade tiggeriförbud. Det meddelade myndigheten under måndagsmorgonen.

I början av september röstade kommunstyrelsen ja till ett förbud för tiggeri på offentliga platser i kommunen. De ”tiggerifria zonerna” skulle ha blivit Stortorget och Lilla torg i Vellinge centrum, Bäckatorget och västra delen av Skanörs centrum, Höllvikens bibliotek, Skanörs hamn, Höllvikens bibliotek och Nyckelhålsparken i Höllviken.

”Inte störande av ordningen”

Men nu sätter alltså länsstyrelsen stopp. Orsaken till att tiggerifrågan har hamnat hos länsstyrelsen är att myndigheten har utsetts av regeringen som tillsynsinstans kring ordningsföreskrifter.

”Länsstyrelsen Skåne upphäver tre punkter i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Vellinge kommun, däribland det så kallade tiggeriförbudet på några utpekade platser i kommunen”.

– Vi har sett de handlingar som skickats in och hävt deras beslut då det inte är förenligt med ordningslagen. Enstaka personers obehag av tiggeri har tagits med i handlingarna, men vi anser att passivt insamlande av pengar inte är ett störande av ordningen. Vi har därför upphävt Vellinge kommuns beslut. Om de vill överklaga detta så sker det i förvaltningsrätten, säger länsöverdirektör Ola Melin till SVT Nyheter Skåne.

Kommunen kommer med största sannolikhet att överklaga.

– Jag är klart besviken över detta och faktiskt väldigt förvånad. De hävdar att vi saknar grund och att det inte är ett ordningsproblem, vilket vi tycker. Vi ställer oss också frågande till att man lägger sig i och att vi ska behöva motivera oss tydligare, säger kommunstyrelsens ordförande i Vellinge Carina Wutzler (M)

– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu.

Redan överklagat

Vellinges beslut har dock redan överklagats av Civil Rights Defenders då det enligt organisationen ”strider mot mänskliga rättigheter och ordningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet
Mer Skåne
Mer Nyheter