Länstyrelsen i Skåne vill stötta det småskaliga garnfisket i västra Östersjön och flytta trålfisket helt till de östra delarna. Foto: Yvonne Åsell /TT

Länsstyrelsen vill rädda kustfisket

Uppdaterad
Publicerad

Minskningen av fiskekvoten för torsken i västra Östersjön drabbar Skånes kustnära redskapsfiske hårt. Nu vill Länsstyrelsen flytta trålfisket österut för att stötta den småskaliga fiskenäringen.

I början av oktober beslutade EU:s fiske- och jordbruksministrar att 2017 års kvoter för torskfisket i västra Östersjön skulle minskas med 56 procent. I de östra delarna blev minskningen 25 procent.

Länsstyrelsen i Skåne anser att minskningen av kvoten i västra Östersjön drabbar länets fiskare och det kustnära fisket hårt.

– Det är extremt när man tar bort halva kvoter och det kommer att slå hårt mot garnfisket och krokfisket i Öresund och utanför Trelleborg, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Trålfisket ska stoppas

Havs- och vattenmyndigheten överväger att låta hela fiskekvoten för 2017 i västra Östersjön gå till det stationära redskapsfisket och inte till trålfisket.

Länsstyrelsen stödjer förslaget och menar att de trålfiskare som stoppas i omfördelningen kan kompenseras genom att de får avsatt en större del av kvoten i östra Östersjön i stället. En del som ska motsvara 700 ton torsk eller 75 procent av förra årets avsatta fiskekvot i västra Östersjön.

– Fisketkvoten i östra Östersjön har inte utnyttjats fullt ut. Det finns flera utrymmen för trålfiskare att fiska där istället, säger Johan Wagnström.

I västra Östersjön utgör garn- och krokfiske 60 procent av fisket. Österut dominerar istället trålfisket med 90 procent, förklarar han.

”Allt i botten”

I sitt yttrande till Havs- och vattenmyndigheten skriver länsstyrelsen att även prispressen på torsk, sälskador, utebliven miljömärkning och negativa köpråd från Världsnaturfonden hotar fisket i Östersjöns västra delar.

– Den här nedskärningen kommer i en situation när allt kring fisket är i botten.

Enligt fiskeridirektören är det däremot ingen större ingen kris i Öresunds torskbestånd, och med förslaget ska återväxten gynnas ytterligare.

– Trålare har finmaskiga nät som får med sig en stor bifångst. Med en sådan här omfördelning räddas alla små torskar, säger Johan Wagnström. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer