Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöläraren sade upp sig efter att klippet spreds på sociala medier. Foto: SVT

Lärare i Malmö skrek ”fucking jävla 5-åringar” – filmen spreds

Uppdaterad
Publicerad

En lärare på Neptuniskolan i Malmö fick ett utbrott på en niondeklass, och kallade eleverna för ”fucking jävla 5-åringar”. Utbrottet, som spelades in, spreds på sociala medier av en förälder. Nu har läraren sagt upp sig och ett antal elever har fått en varning.

– Jag står för att jag spred klippet på sociala medier, säger Margareta Gutowska som är förälder till ett av barnen i niondeklassen.

Enligt henne var lärarens beteende oförlåtligt.

– Jag tar elevernas parti för att ingen annan gör det. De har bett om hjälp från rektorn, men nu säger han att det är mitt fel att en lärare har sagt upp sig, säger hon.

Hör föräldern Margareta Gutowska i klippet ovan.

Brutit mot skolans regler

Lärarens utbrott kom med på film när en elev spelade in en genomgång på en skoldator. Flera ur klassen kände sig illa behandlade på grund av lärarens språkbruk och därför fick Margareta Gutowska vetskap om inspelningen.

– Jag blev jättearg, frustrerad och besviken. Oavsett hur eleverna har betett sig ska en lärare inte säga så, säger Margareta Gutowska.

Ett antal elever i klassen har fått en varning för att de filmade. Enligt rektorerna har de brutit mot skolans regler, som anger att man måste få ett tydligt ja från parterna som spelas in.

”Som vilka 15-åringar som helst”

Niondeklassen har bytt lärare inom det specifika ämnet flera gånger under en kort period. Enligt uppgifter är det flera elever i klassen som riskerar att inte få betyg inom ämnet.

– Ja, de är väl lite störiga. Det kastas sudd och snackas på lektionerna. Som vilka 15-åringar som helst, säger Margareta Gutowska.

I samband med att klippet spreds på sociala medier valde läraren att säga upp sig. SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med läraren, som inte vill medverka.

Neptuniskolans rektor, Pär Jonsson, vill inte kommentera det enskilda ärendet och ställer inte upp på intervju. I ett sms skriver han: ”Vi har nolltolerans mot kränkningar och olämpligt beteende. Detta gäller både medarbetare och elever”.

Enligt utbildningschefen Helena Kindh har rektorn vidtagit de åtgärder som var lämpliga för att hjälpa både elever och lärare innan utbrottet.

– Jag tycker att våra rektorer gör ett väldigt bra arbete med att guida och stötta när den här typen av stöd behövs, säger hon.

Hur långt tycker du att lärare får gå när man handskas med elever på skolan? Dela dina tankar och åsikter i vår chatt.

Hur långt får en lärare gå?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för denna gång. Ert engagemang har varit enormt och vi har därför inte hunnit publicera alla inlägg. Tack till alla som delat med sig av sina perspektiv!

Pinnat inlägg

Många hör av sig och det är jätteroligt att intresset är så stort. Vi publicerar inlägg löpande under dagen - tyvärr kommer vi inte ha möjlighet att lägga ut alla.

Pinnat inlägg

Hej och välkomna till dagens chatt. Vad tycker du? Hur långt får en lärare gå när man handskas med elever på skolan?

Ingrid Svensson • Djupt beklagligt att det finns föräldrar som den här mamman. Hon försvarar ungarnas dåliga beteende. Det är illa nog hur tyvärr alltför ungar beter sig. Noll respekt för vuxna.
En del av barnen som intervjuades i de lokala nyheterna hade mer förstånd än mamman.

Lärarna har en tuff arbetsmiljö idag. De är inte mer än människor och självklart brister tålamodet någon gång.

Ungarna fick inte höra något värre språkbruk än de har själva.

Lars • Visst har lärarna ett ansvar, men saker och ting blir inte bättra av föräldrar inte tar sitt föräldraansvar. Att rycka loss någon ur sitt sammanhang och bara skicka iväg en liten snutt och inte ta med vad som har föregått lärarens reaktion.
Om nu eleverna i en nionde klass beter sig som femåringar så har inte föräldrarna gjort sitt.

Pappa • Jag har suttit med under ett par dagar i min sons klass. Han går i 4an i Malmö och jag chockades över klimatet. Blev helt slut av att vara i den miljön och det var ingen som brydde sig det minsta om att det var en förälder med i klassrummet. Jag tror de flesta inte förstår hur kaosigt det är i vissa klassrum. Jag kunde inte föreställa mig det. Jag är sjukt imponerad av att lärarna höll humöret på en rimlig nivå. Det kan inte vara lätt. Respekt till alla lärare. Till er som lyckas hålla er OCH till er som flippar ibland. Högst mänskligt.

Lärare • Nu är det ju så att läraren råkade bara använda ett svärord i en mening och att det kom ut säkert efter en lång tid av frustration pga att eleverna inte kan sköta sig på lektionerna. Att haka upp sig på just det specifika ordet är anmärkningsvärt? Samtidigt som ni låter ungdomarna titta på serier/dokusåpor dör svordomarna spottas ut hejvilt…. 🙄

Pelle • Under mina snart 15 år som lärare har jag fått utstå slag och sparkar, blivit skallad och knuffad, mottagit dödshot och hot såsom att jag ska få mina ögon uthuggna med gaffel. Inte en enda gång har de aktuella eleverna (samtliga under 15 år) fått några konsekvenser. Däremot har rektorn kallat mig till samtal om jag i stundens hetta råkat säga "fan" eller "jävla", eller om jag smällt igen en dörr bakom mig.

Pepe • Som vanligt så får man inte se eller höra på sociala medier vad som föranledde utbrottet. En fråga som jag tror många ställer sig, varför läggs uppfostran av barnen på skolan, när det i själva verket är föräldrarnas uppgift. Tydligen bryr man sig inte om konsekvenserna av att bara publicera saker på sociala medier, det finns enligt mig en viss turordning man bör följa när man skall rapportera felaktigheter i skola och samhälle

F D lärare • Jag har själv jobbat som lärare men valt att sluta bland annat för att skolan inte ges resurser och möjligheter som alla elever har rätt till. Ang denna incident så kan jag säga att självklart är det inte bra att säga så som lärare. MEN det är väldigt lätt att göra en människa tokig och jag tänker att det måste ha gått alldeles för långt när en lärare blir tokig och vräker ur sig detta i ren frustration.
Jag har också sagt saker som inte är Ok.

Karl S • Varför visas alltid bara lärarens reaktion och aldrig vad eleverna gjort? Det var fel av modern att sprida denna video utan att också erkänna vad klassen däribland även hennes barn gjort. Tycker synd om lärare som alltid blir uthängda för att gå över gränsen, men elevernas beteende granskas aldrig. Om eleverna inte kan uppvisa ordning och uppförande bör deras målsmän sitta med under lektionerna och ta det ansvaret.

S • Hela dagen har föräldrar och yrkesverksamma och andra tryckt ner eleverna, nästan alla alltså. Det är fruktansvärt att lägga all skuld på barn. För det är det man är vid den åldern. Det är lätt att tycka att man borde vara mogen, men mognad kommer med tiden, inte på högstadiet. Föräldrar kan inte heller kontrollera allt, de kan inte vara både på sin arbetsplats och på skolan. Vi kan inte veta vad som händer hemma hos varje elev. Men det är fortfarande bedrövligt att så många inte tror på sina egna barn. Ni försvarar en lärare bara för att den är vuxen. Någon skrev att lärare inte har några hjälpmedel, och vilka skulle dessa vara (om de skulle få några)? att använda sådant språk? att slå elever? jag undrar verkligen för att det verkar som att man försvarar lärarens beteende så tydligen borde vi belöna den så att den fortsätter på det viset. Verkar som att ingen minns hur det är att vara elev. Ska elever vara rädda för läraren?

Gymnasielärare • ”Jag som förälder måste kliva in” säger föräldern, tyvärr klev du in på ett helt felaktigt sätt när du la ut på facebook, och du borde klivit in långt tidigare och hjälpt läraren att få ordning i klassen. Vems bästa tänkte du på när du klev in på det sättet du gjorde? Vad ville du uppnå?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.