Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se läraren Kent Borgström och hans kollegor reagera på den omtalade videon där en lärare i Malmö får utbrott på sin klass. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Utbrottsvideon väcker känslor i lärarrummet

Uppdaterad
Publicerad

När en lärare på Neptuniskolan i Malmö fick ett utbrott på sin klass fastnade hon på video. Den korta filmsnutten delades sedan av en förälder i sociala medier vilket ledde till att läraren sade upp sig. Reaktionerna på vår nyhet om händelsen har varit många och vi bestämde oss för att prata med några lärare i Hörby om hur de ser på det som skedde.

Efter att SVT Nyheter Skåne publicerade nyheten om lärarens utbrott vällde hundratals kommentarer in till oss. Många av de som skrev var själva lärare och menade att föräldern gick för långt när hon delade videon. Carolina Svärd är mellanstadielärare i Hörby och delar den uppfattningen.

– Man agerar innan man har hela bilden klar för sig, säger hon.

Föräldern står fast vid sitt beslut att dela videon men säger i vårt inslag att hon möjligtvis hade kunnat kontakta skolan först.

– Jag kanske hade tagit det i en annan ordning. Först pratat med rektorn och sen lagt ut det på facebook. Jag som förälder kände att jag måste kliva in, säger hon.

Oklara omständigheter kring videon

När vi samlas i lärarrummet på Georgshillsskolan på Hörby för att diskutera videon är det många svar som hänger i luften. Vad hände innan utbrottet? Efter? Varför togs inte kontakt direkt med läraren innan videon delades i sociala medier?

– Jag kan förstå att vissa pedagoger hamnar i en situation där det går överstyr och att de själva kanske ångrar att de sagt vissa saker i efterhand. Men det ska inte behöva gå så långt, säger Kent Borgström som är högstadielärare. 

Föräldrar lyssnar okritiskt på sina barn

Lärarna vi talar med understryker allihop att det är centralt med tillit mellan skola och föräldrar för att situationer som den på Neptuniskolan inte ska uppstå. De menar dock att det finns en generell tendens att föräldrar lyssnar för okritiskt på sina barns berättelser om skoldagen.

– Om någonting händer i skolan så är det många barn som kommer hem och vinklar historien så att mamma och pappa inte ska ifrågasätta utan snarare säga ”så får det inte gå till”, säger Carolina Svärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer