Lärare var med på nazistmöte – jobbar kvar

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Kävlinge kommun har deltagit i ett möte med Nordiska motståndsrörelsen där den nazistiska organisationens partiprogram studerades. Läraren är även med i flera nationalistiska och antisemitiska grupper på sociala medier, enligt Sydsvenskan.

– Jag har ingen rätt enligt lagen att fråga en lärare om hennes politiska åsikter. Mitt arbete sträcker sig till att säkerställa att undervisningen vilar på demokratisk värdegrund. I dagsläget finns inget i hennes lärargärning som ger mig anledning att ifrågasätta det, säger rektorn till tidningen.

Samtidigt har den vänsterextrema gruppen Antifascistisk aktion (AFA) hängt ut henne som nazist på affischer på skolan. Läraren har gjort polisanmälningar om att någon kastat in en sten och ett rökbombsliknande föremål genom hennes lägenhetsfönster. Däcken på hennes bil ska ha skurits sönder och någon ska ha klottrar ”nazist” på lärarens balkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.