Smällen ska ha hörts från ett flerfamiljshus där en mindre brand sedan konstaterats i en lägenhet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Hög smäll på Rosengård – en gripen misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt explosion av något slag ska ha inträffat i ett flerfamiljshus på Rosengård i Malmö under lördagen. På plats kunde polis och räddningstjänst konstatera en mindre brand i en lägenhet. En man i 55-årsåldern är gripen misstänkt för mordbrand.

Larmet om den misstänkta explosion nådde polisen 13:30 på lördagen. Detta efter att en boende hört en hög smäll.

Såväl polis som räddningstjänst åkte till platsen där en lägenhetsbrand kunde konstateras.

– Det var en mindre brand i en lägenhet som är släckt, säger Måns Krook, inre befäl på räddningstjänsten syd.

Enligt räddningstjänsten ska lägenheten ha varit tom när de anlände till platsen och ingen har kommit till skada.

Bombskyddet fick undersöka

Polisen spärrade av området för att låta tekniker undersöka och polisen pratade även med vittnen. Bomskyddet kallades senare till platsen.

– Det är ju de som är experter och som kan uttala sig om det faktiskt har skett en explosion eller inte, och i så fall kanske vad det är, säger Sara Andersson, presstalesperson hos polisen.

Händelsen rubriceras som mordbrand men vad det är som smällt, eller startat branden, är ännu inte klarlagt.

– Vi rubricerar det som mordbrand vilket man kan se som att det inledningsvis tyder på att man anlagt en brand snarare än att ha försökt skapa en explosion, men sen kan det komma att ändras efter utredningens gång, säger Rickard Lundqvist, på polisens ledningscentral. 

Man i 55-årsåldern gripen

Framåt lördagskvällen meddelade polisen att en man i 55-årsåldern är gripen misstänkt för mordbranden.

– Vi vill inte gå in på detaljer men det vi kan säga är att vi inte ser någon indikation att det finns någon hotbild mot lägenheten eller den som bor där, säger Rickard Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.