Polis arbetar på platsen för att bilda sig en uppfattning om lägesbilden. Foto: Mikael Nilsson

Explosion på skola i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholms tekniska skola fick utrymmas efter en explosion under torsdagsmorgonen. Polisen misstänkte initialt att det rör sig om ett terrorbrott. En man i 20-årsåldern är gripen.

Polisen hittade den misstänkte gärningsmannen inne på skolan och han greps odramatiskt. Hans bostad kommer nu att undersökas.

Varför utreder ni det här som terrorbrott?

– Det är en publik plats och vi gjorde bedömningen att sprängladdningen är till för att skada andra människor, säger Pär Cederholm lokalpolisområdeschef.

Vet ni vad målet för attacken var?

– Det vet jag inte men troligen skolan, säger Pär Cederholm.

Fastighet undersöks

Nationella bombskyddet är på plats i Hässleholm för att undersöka om det finns ytterliga sprängämnen på skolan. Polisen undersöker också en fastighet som har kopplingar till den misstänke.

Varför lägger ni det på den här nivån?

– Därför att vi ska ha möjligheten att göra en så bra polisutredning som möjligt och om vi börjar i den ändan så behöver vi inte springa ikapp utredningen, det vill säga att om vi börjar på en lägre nivå så finns det en hel del saker som man skulle behöva göra när man utreder terrorbrott som vi missar så därför börjar vi utreda som terrorbrott, säger Pär Cederholm lokalpolisområdeschef.

Säkerhetspolisen är inkopplad men i nuläget vet inte polisen vad det rör sig om för sprängladdning.

Det finns i nuläget inga rapporter om att någon ska ha skadats.

– De måste säkerställa vad som har exploderat innan tekniker kan gå in och undersöka vad som har hänt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisens ledningcentral.

Eleverna samlades i en arena

Hon berättar att det i nuläget är mycket oklart vad som har hänt men enligt Eva Andersson som är förvaltningschef för barn och utbildning i Hässleholm så var det något som exploderade i skolans källare.

– Det hördes en kraftig smäll, alla elever evakuerades och finns nu i säkerhet med personal från skolan, säger hon.

Hon berättar att personal och elever samlades för förhör på Qpoolen, en arena i närheten. De väntar nu på polisens bedömning av den rådande situationen för att kunna avgöra om eleverna ska skickas hem för dagen.

Har det framförts något hot mot skolan?

– Nej det finns inget hot som vi känner till, säger Eva Andersson.

Bombskyddet och polisens tekniker är på plats vid skolan i Hässleholm. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.